Util pentru motorul maşinii tale

Prea puţin ulei? Sau necorespunzător? Atunci motorul poate fi în pericol. Mai jos explicăm câteva lucruri de care trebuie să ţineţi seama pentru o funcţionare fără probleme a motorului maşinii dvs. De ce să măsori nivelul uleiului? Dacă ceva nu este în regulă, se va aprinde becul de avertizare din bord, nu-i aşa? La fel gândeşti şi tu? S-ar putea să te coste scump. Potrivit unui studiu realizat de Castrol şi GTÜ , cei mai mulţi şoferi nu controlează deloc nivelul uleiului sau o fac foarte rar. Ei se bazează pe reviziile periodice, când schimbă şi uleiul. Trebuie să ştiţi că, atunci când s-a aprins la bord becul roşu pentru nivelul uleiului, poate fi prea târziu pentru motor şi deja pot exista daune sau uzuri prea mari care ar fi putut fi cu uşurinţă evitate.

Cât de des trebuie verificat uleiul?

E mai bine mai des, decât prea rar. De regulă, se recomandă verificarea uleiului la fiecare al treilea plin de combustibil. În cazul unei maşini mai vechi, despre care ştii că “mănâncă” ulei, e recomandat să verifici uleiul chiar mai des. Dacă se aprinde becul avertizor pentru presiunea/nivelul uleiului, opreşte imediat motorul şi completează dacă e cazul. O cantitate de ulei de rezervă în portbagaj nu strică niciodată.

De ce trebuie schimbat uleiul cu regularitate?

Uleiul de motor îmbătrâneşte şi se uzează. Aditivii din ulei se depun, iar în timp, uleiul se contaminează cu combustibil, praf şi pilitură de fier. La motoarele pe benzină, pornirile frecvente la rece duc la diluarea uleiului cu combustibil nears. La mersul pe distanţe scurte, se acumulează apă în circuitul de ungere, determinând reducerea proprietăţilor de lubrifiere ale uleiului. La motoarele diesel, uleiul se îngroaşă datorită acumulării de funingine. Prin urmare, completarea cu ulei proaspăt nu este suficientă. Uleiul trebuie schimbat periodic, în funcţie de specificaţiile producătorului maşinii.

Se pot amesteca tipuri diferite de ulei?

De principiu, această opţiune trebuie evitată. Totuşi, dacă nu există altă soluţie încercaţi să completaţi cu un ulei cu specificaţii superioare.

De ce trebuie ţinut seama la alegerea uleiului?

Alegerea uleiului trebuie făcută potrivit recomandărilor producătorului (vezi manualul de utilizare a maşinii). Codurile corespunzătoare sunt marcate şi pe recipientele

de ulei. Dacă uleiul nu respectă recomandarea producătorului maşinii şi motorul suferă daune sau uzură prematură, reparaţia nu este acoperită de garanţie. Dacă producătorul nu specifică ce tip de ulei trebuie folosit, trebuie să ţii cont de recomandările standardului european ACEA.

Alegerea uleiului poate influenţa consumul?

Da, prin folosirea unui ulei cu viscozitate scăzută, se reduc frecările în motor şi implicit şi consumul de combustibil. Adăugarea de aditivi nu este recomandată. Uleiurile de calitate sunt deja aditivate, astfel că adăugarea suplimentară de aditivi nu este necesară.

Un studiul din 2011 relevă ca unul din patru şoferi merg cu un nivel al uleiului incorect. De asemenea, cu cât maşina este mai veche, cu atât şoferii sunt mai neglijenţi în menţinerea nivelului corect, în ciuda faptului că maşinile mai vechi necesită, în mod normal, mai multă atenţie. Recomandarea noastră este să verificaţi des nivelul uleiului şi să îl schimbaţi regulat. Este o operaţiune nu foarte constisitoare, dar cu impact major asupra fiabilităţii maşinii.