Sony DSC-RX10
Sony DSC-RX10 este o camera care combina un compact cu un zoom, stramosii lui fiind RX100 2 si R1. In acest moment, RX10 ofera poate cel mai bun raport performante-pret din gama camerelor zoom, acesta avand un senzor CMOS BSI de 1 inch. Obiectivul de pe acest aparat are o distanta focala de 24mm pana la 200mm cu o diafragma de 2.8. Datorita dimensiunii senzorului, corpul camerei nu este chiar compact, acesta avand o dimensiune apropiata de un DSLR. Grosimea este mai mica decat al unui DSLR, dar obiectivul cu o magnificare de 8x adauga grosime acestuia.
Un lucru de apreciat este folosirea procesorului BionzX care se regaseste pe A7 si A7R, acesta ofera o procesare impecabila a imaginii, dar si una foarte rapida. RX10 este prima camera care beneficiaza de motorul pruntru focalizare Direct Drive SSM, care foloseste elemente piezoelectrice pentru a fixa elementele pentru focalizare, in locul motoarelor clasice lineare. Sony sustine ca aceasta tehnologie permite lentile o miscare si o oprire mult mai exacta, si care reduce timpul de focalizare.
Obiectivul lui RX10 este produs de catre Carl Zeiss, avand o focala de 24-200mm, aceasta isi mentine diafraga de 2.8 pe toata lungimea lui. Obiectivul poate focaliza la o distanta de minim 3cm cand lentila este folosita la o focala de 24mm sau 30cm cand este folosita focala de 200mm, o lentila numai buna pentru macro sau close up. In partea frontala a camerei se regaseste si un buton pentru a comuta intre focusul manual si cel automat.
In plus aceasta camera schimba iar lumea videografiei, aceasta poate ca este ce-a mai mare inovatie adusa pe aceasta gama de produs. RX10 foloseste tot senzorul pentru ca capta imagini video, la fel ca si A7S, in loc sa faca sub-sampeling, care reduce claritatea video. Pe langa acestea, in modul video, camera permite modificarea diafragmei in timpul filmarii, are jack pentru casti si microfon, puteti face focus peak, are zebra pentru expunere, si iesire pentru video necomprimat. Sony incearca sa creeze o nou nisa cu RX10, desi are un pret mai mare decat restul compactelor, aceasta ofera o combinatie mult mai buna decat restul, atat pentru fotografie cat si pentru video.
Corpul camerei este unul foarte solid, dar in acelasi timp putin mare si cam greu. O parte din carcasa aparatului este construita din magneziu, la fel si carcasa obiectivului, toate acestea se rezuma in greutatea finala de 813 grame, si se apropie destul de mult de un DSLR. Corpul este sigilat impotriva umezelii si a prafului, lucru care da incredere unui fotograf, pentru a face poze in diverse conditii si medii. Butoanele de control ale camerei sunt foarte usor de utilizat, chiar si cu o singura mana. Pentru a face zoom puteti folosi butoanele amplasate pe camera in dreptul butoanelor pentru expunere si shutter sau inelul de pe obiectiv. Cu un zoom maxim, lentila este iesita destul de mult inafara, dar acest lucru din fericire nu schimba centrul de greutate, camera fiind foarte bine echilibrata.
In partea de sus a camerei se regaseste un ecran LCD, care arata setarile camerei, cum ar fi expunerea, valoarea ISO, incarcarea bateriei sau compensarea expunerii, exact ca la un DSLR. Toto in partea de sus se regaseste si butonul pentru compensarea expunerii, care permite o gama de la -3EV pana la +3EV, compensarea se poate pune si pe automat, un lucru util daca filmati. Langa ecran exista si un mic buton care odata apasat pune in functiune lumina ecranului.
Tot in partea de sus se regaseste si blitul, care dispune si de un hot shoe multifunctional, in care putei introduce un microfon, sau diverse accesorii. Pe partea din spate se regaseste ecranul principal, si butoanele pentru controlul camerei. In partea dreapta este slotul penctu card, si asa cum ne-a obisnuit Sony, camera suporta atat card SD cat si Memory Stick Pro Duo. In partea stanga se regasesc mufele pentru microfon si casti, alaturi de mufa micro HDMI si micro USB, prin care se si incarca. In partea de jos se regaseste bateria care rezista pana la 420 de cadre.
Dupa cum am mentionat si la inceput, camera este echipata cu un procesor BionzX care se regaseste si pe A7 si A7R, dar procesorul nu este tocmai identic, acesta fiind chiar mai puternic. Datorita unui plus de putere, acesta este si mai sofisticat, si ofera o functie noua numita Detail Reproduction Technology, acesta este mai exact un proces mult mai avansat de sharpness, Sony sustine ca noa functie aplica sharpness in imagine doar unde este cazul, care va rezulta intr-o imagine mult mai clara si fara artefacte specifice unui sharpness aplicat digital. Diffraction Reduction este o functie care exista deja, dar acum a fost si ea imbunatatita, aceasta reduce blurarea imaginii, mai exact difractia care apare cand este folosita o apertura mica, pe langa aceasta a mai fost imbunatatita si functia area-specific noise reduction, care elimina zgomotul de imagine doar in locurile unde acesta era existent, functia aceasta se descurca foarte bine si pe A7 sau A7R, asadar puteti aplica un ISO mai mare fara sa va faceti griji.
Pentru ca ne aflam si in era unde oricine trebuie sa fi conectat, nu ne intelegeti gresit :), RX10 dispune de conectivitate WiFi si NFC. Datorita acestora va puteti transfera fisierele catre un smartphone, un pc sau direct pe un televizor comnpatibil DLNA, folosind aplicatia Sony PlayMemories. Puteti folosi telefonul ca si telecomanda pentru aparat, dar in acest moment nu puteti decat sa faceti poze si sa controlati zoom-ul, speram ca pe viitor Sony sa vina cu un update prin care sa adauge functii noi, precum ajustarea ISO, a diafragmei, sau de ce nu moduri de a fotografia precum Timelapse. Aceste lucruri sunt disponibile pentru camerele mirrorless, A7, A7R sau A7S de la Sony, prin aplicatia PlayMemories, si unele functii se pot descarca grauit sau pe bani sub forma de plugin.
Senzorul de 20MPx se descurca extrem de bine in conditii de noapte, in momentul de fata este superior oricarei camere din categoaria super zoom, la fel si in fotografie de zi, acesta ar culori naturale, iar nivelul de detaliu este mai bun decat ne asteptam, iar pozele in format RAW ofera o flexibilitate mare daca doriti sa editati pozele intr-un mod mai avansat. In modul video, camera poate filma in format AVCHD la o rezolutie de 1920 x 1080 pixeli cu 60 de cadre pe secunda si un bitrate de 28Mb/s.
Ca si justificare, pentru ca am catalogat camera ca fiin ce-a mai buna din categoria sa, trebuie sa reamintim ca aceasta are un senzor de 1 inch, iar competitorii sai folosesc senzori de maxim 1/1.7 inch, adica cu o suprafata de aproape trei ori mai mica. Datorita dimensiunii mari, aceasta capteaza mai multa lumina, si in acest mod are si un zgomot de imagine mai mic, dar aveti posibilitatea de a folosi si un ISO la o setare mai ridicata, si sa nu uitam nici de lentiala produsa de Zeiss, care ofera sharpness pe toata lungimea ei.