Sfaturi Pentru A Învăţa Mai Repede

Prin învăţat nu mă refer doar la ceva teoretic sau abstract, ci la orice activitate, disciplină sau domeniu care necesită studiu sau practică prelungită.

Treci mai departe doar după ce ai înţeles. Dacă nu ai înţeles ceva, să nu treci mai departe pentru că vei ajunge să înveţi greşit sau îţi vor lipsi anumite lucruri de bază. Imaginează-ţi că încerci să rezolvi o problemă de matematică fără să cunoşti formule. Imaginează-ţi că încerci să faci o aplicaţie complexă fără să ştii programare. Imaginează-ţi că vrei să promovezi un produs, fără să înţelegi ce face produsul sau să nu îţi cunoşti publicul ţintă.
Foloseşte-te de principiul lui Pareto: 80% dintre rezultate le poţi obţine cu 20% din efort. Limba română are un fond lexical principal (cuvintele cele mai des folosite) care cuprinde ~ 1500 de cuvinte. DEX-ul care cuprinde cele mai importante cuvinte, sumarizează ~62.000 de cuvinte. Aşadar învăţând cele 1500 de cuvinte vei putea să comunici cu toţi românii la un nivel decent. Apoi, în funcţie de context ai nevoie de alte cuvinte pe care trebuie să el ştii. Acest principiu poate fi împrumutat în orice alt domeniu. Totul are o bază.
Stabileşte ordinea în care înveţi, astfel încât să îţi încurajezi propriul progres. Principiul acesta este strâns legat de ceea ce am zis la punctul 2. Prioritizând ceea ce ar trebui să înveţi în funcţie de regula lui Pareto, îţi stabileşti o ordine clară şi îţi creezi şi o scară a progresului tău.
Dacă trebuie să memorezi ceva, foloseşte-te de repetiţia spaţiată. Dacă repetiţia este mama învăţăturii, atunci repetiţia spaţiată este acea rudă realizată profesional din străinătate care abia aştepţi să te viziteze. Cel mai bun moment în care ar trebui să repeţi o informaţie este atunci când o vei uita. O bună parte din procesul de învăţare necesită memorarea unor informaţii. Deseori ajungi să repeţi ceva ceea ce ştii deja, lucru ce este ineficient. Ar trebui să repeţi doar chestiile care eşti pe cale să le uiţi. Un program de genul Anki SRS, poate schimba total felul cum vei învăţa de acum înainte.
Creează analogii sau punţi de legătură. Este mai uşor să înveţi lucruri noi atunci când le asociezi cu lucruri pe care le ştii deja. De asemenea, este mai uşor să înveţi lucruri noi atunci când le integrezi în subiecte care îţi sunt deja pe plac. Aşadar, ai vrea să înveţi mai multe despre hormoni şi eşti deja pasionat de nutriţie? Atunci încearcă să vezi unde se conectează aceste 2 subiecte. O piedică principală în învăţare este utilitatea informaţiilor noi; dacă reuşeşti să îţi răspunzi la întrebarea “La ce o să îmi folosească asta?”, ai îndepărtat deja o mare piedică în procesul tău de învăţare.
Testează-te pentru a descoperi singur lacunele din lucrurile pe care le înveţi. Nu aştepta ca altcineva să te verifice, pentru că s-ar putea să fie prea târziu ca să mai repari ceva. Te pregăteşti pentru un test important? Simulează împreună cu un prieten de 3 ori acel test înainte de a-l da efectiv. Te pregăteşti de un concurs? Ce metodă mai bună de a vedea dacă esti pregătit decât să simulezi de câteva ori acel concurs înainte de participa la el.
Fă din învăţat o joacă sau o activitate distractivă. O activitate plictisitoare este greu de dus la capăt. Stimulează-ţi creierul şi corpul în cel mai distractiv mod posibil. Foloseşte-te medii interactive precum Khan Academy pentru a învăţa lucruri mai complexe sau faţă de care ai o adversitate.
Fă diferenţa între înţelegerea unei informaţii şi recunoaşterea unei informaţii. Faptul că tu cunoşti o informaţie nu înseamnă că o şi înţelegi şi vei ştii cum să o aplici. Aşadar, singurul aspect care contează este să ştii să foloseşti informaţia respectivă într-un mod care îţi permite rezolvarea unei probleme, altfel eşti doar o persoană care ţine ştie foarte multe chestii care îl pot ajuta dacă joacă “Conquiztador”.
Scurtează sau elimină activităţile redundante. Dacă o bună parte din procesul tău de învăţare este ocupat de o activitate plictisitoare, eficienţa cu care tu vei învăţa va scădea dramatic. Aşadar, scurtând sau eliminând procesele redundante va face totul mai distractiv. Trebuie să citeşti multe cărţi? Învaţă să citeşti de 2 ori mai repede. Trebuie să scrii foarte mult? Învaţă să scrii fără să te uiţi la tastatură. Trebuie să discuţi cu foarte multe persoane? Învaţă să pui întrebări mai bune.
Extinde-ţi pas cu pas limitele. Forţează-te în fiecare zi câte un pic. Cu 1%, să zicem. O progresie de tipul acesta, deşi lentă, contribuie la disciplina ta, te ajută să îţi dezvolţi obiceiuri productive şi contribuie din plin la succesul tău pe termen lung. În loc să te forţezi şi să stai să practici într-un weekend 10 ore, poate ar fi mai bine să pui deoparte 20-30 de minute în fiecare zi pentru acel lucru.