Putem observa in momentul de fata ca desi in trecut cei de la Samsung au oferit oportunitatea fanilor de a avea un S ( incepand de la gama i9000 ) in forma Advanced sau Plus (adica o derivatie cu tot felul de modificari de la varianta origianala), incepand cu S3 lucrurile s-au schimbat, au renuntat la modelele asemanatoare si s-au multumit cu lansarea unei versiuni mini inainte de lansarea generatiei urmatoare.

Samsung Galaxy S4 Mini i9195 a fost lansat la un pret de aproximativ 2000 RON, un pret oarecum ridicat avand in vedere ca e totusi vorba de un model mini si luand in considerare ca inca se comercializeaza si Samsung Galaxy S3 care este la un pret asemanator.

Design

In comparatie cu Samsung Galaxy S4 intradevar telefonul Samsung Galaxy S4 Mini este mai mic, dar parca denumirea de mini este umpic exagerata avand in vedere ca avem totusi un terminal GSM cu un display de 4.3 inch si dimensiunile complete (W x H x D mm): 124.6 x 61.3 x 8.94. Greutatea telefonului Samsung Galaxy S4 Mini este de doar 108 grame in schimb.

In principiu designul este identic cu fratele mai mare insa putem observa o diferenta la capitolul grosime, Samsung Galaxy S4 mini are o grosime de 8.94mm fata de S4 care are doar 7.9mm, diferenta respectiva il face putin mai gros si e necesara pentru a putea introduce un procesor dual core si un GPU de ultima generatie intr-o carcasa de dimensiuni oarecum reduse.

Specificatii tehnice

Pentru Samsung Galaxy S4 Mini s-a optat pentru alegerea unei platforme folosite la modelul Galaxy Mega 6.3, mai exact un procesor Qualcomm MSM8930 Snapdragon 400 de tip dual-core care ruleaza la o frecventa de 1700MHz si un procesor grafic extrem de performant Adreno 305. In ceea ce priveste memoria RAM disponibila putem amintii ca este vorba de o memorie de 1.5GB RAM iar spatiul de stocare intern este de 8GB, spatiu intern ce poate fi cu usurinta extins cu inca 64GB printr-un card microSD.

Display

Pentru acest model Samsung a optat pentru un display de 4.3inch de tip Super AMOLED la 540 x 960 pixeli si o densitate a pixelilor de 256ppi. Ecranul afiseaza 16 milioane de culori iar contrastul este excelent. Display-ul de pe S4 Mini respecta reteta clasica adoptata cu succes pana acum de catre cei de la Samsung – Ecran Super Amoled, luminozitate scazuta, contrast foarte bun. Avem astfel la acest display un nivel de alb de 171 cd/m2, display-ul lui Galaxy S4 Mini este mai luminos decat display-ul de pe S2, dar semnificativ mai putin luminos decat panoul de pe S4 (221 cd/m2).

Porturi, conectivitate si tehnologii

Conectivitatea la smartphone-ul Samsung Galaxy S4 Mini consta in portul microUSB folosit pentru incarcare si sincronizare cu PC prin USB, NFC, Wi-Fi, Bluetooth, DLNA, 4G (viteza de pana la 42 Mbps) si infrarosu. Avem asadar o multime de variante pentru conectarea la internet sau pentru conectarea cu alte dispozitive prin tehnologia Bluetooth sau infrarosu.

Datorita optiunii teathering, Samsung Galaxy S4 mini se transforma cu usurinta intr-un hotspot portabil.

Autonomie

La capitolul autonomie acest telefon beneficiaza de o baterie de 1900mAh, un acumulator destul de mic dupa parerea mea avand in vedere ca beneficiem de un display de 4.3 inch. Producatorul declara o autonomie in 2G de pana la 12h in regim de convorbire si de peste 200 de ore in 2G in regim de standby.