Panasonic Lumix G7 este o camera mirrorless mid-range bazata pe un senzor Micro Four Thirds. Senzorul camerei are o rezolutie de 16MP si un sistem de focalizare bazat pe contrast, imbunatatit cu tehnologia DFD (depth-by-defocus) dezvoltata de catre Panasonic, cu ajutorul careia camera beneficieaza de autofocus continu mult mai rapid. Fotografia in rafala ofera 8 cadre pe secunda sau 6 cadre pe secunda cu focalizare continua. Optiunea de obturator electronic ofera silentiozitate maxima atunci cand doriti sa faceti poze intr-un mediu mai special, in plus acesta are viteze de pana la 1/16000 spre deosebire de cel mecanic care ajunge la 1/4000. Filmarea este un alt punct forte al acestei camere, G7 avand posibilitatea de a filma la rezolutie 4K cu 24, 25 sau 30 de cadre pe secunda, sau 1080p cu maxim 60 de cadre pe secunda. O functie foarte interesanta este posibilitatea de a capta poze la o rezolutie de 8MP din timpul unei filmari 4K. Acest lucru va scuteste de editarea foto/video ulterioara de pe un PC si de faptul ca trebuie sa umblati cu doua camere in acelasi timp, sau nu mai trebuie sa opriti o filmare pentru a face o poza.

Panasonic Lumix G7 are un body de dimensiuni medii, comparat cu alte aparate de tip mirrorless, iar in partea de sus se regaseste vizorul si un blit. Greutatea corpului cu baterie cu tot este de 410g, aparatul simtindu-se foarte usor in mana; cand l-am primit in test am crezut ca este fara baterie. Gripul este generos, oferind confort si o prindere foarte buna. Controlul camerei este simplu, aceasta avand butoane dedicate pe corp, care pot fi personalizate cu maxim 11 functii; sase dintre ele sunt fizice iar cinci se afla pe ecranul de tip touch. Controlul rapid ofera posibilitatea de a schimba intre moduri precum 4K Photo, Timelapse, bracketing sau self timer. Vizorul are un panou de tip OLED cu o rezolutie de 1027×768 pixeli, acesta fiind identic cu cel de pe GH4. Am fost multumiti de acest vizor, acesta este mare, luminos si ofera toate informatiile de care avem nevoie.

Ecranul principal este articulat, el avand posibilitatea de a se inclina sau a se rasuci in orice unghi. Diagonala este de 3 inch iar rezolutia de 1040k pixeli, sau mai exact 800×600 pixeli. Functia touch este foarte utila mai ales la focalizare si in plus ecranul raspunde prompt la comenzi. Ca si conectivitate aparatul dispune de o mufa de 3.5mm pentru microfon, o mufa USB/AV output, WiFi, o mufa de 2.5mm pentru telecomanda si o mufa micro HDMI. Aparatul poate livra pana la 4K prin HDMI, dar din pacate imaginea este pe 8 biti in loc de 10 biti ca la GH4.

Bateria DMW BLC12E este de tip Lithiu Ion care are o capacitate de 1200mAh si poate oferi o autonomie de pana la 360 de poze. Aparatul are montura Micro Four Thirds, asadar avem de unde alege o multime de obiective, piata pentru aceasta montura find foarte matura. Camera poate de asemenea sa capteze poze in format RAW pe 12 biti, insa trebuie mentionat un lucru, in cazul in care folositi obturatorul electornic in locul celui mecanic, adancimea de culoare se reduce la 10 biti.

Optiunea 4K Photo este una extrem de interesanta de care trebuie sa tinem cont. In timp de filmati la rezolutie 4K, ar fi pacat ca toate acele date culese sa nu fie folosite si in alt mod decat video, asadar Panasonic s-au gandit sa imbunatateasca softul, si astfel acum avem posibilitatea de a extrage poze la o rezolutie de 8MP direct dintr-un clip din camera, fara sa ne mai conectam la un PC. Inca o functie benefica este 4K Pre-burst, care pastreaza tot timpul un buffer de cateva secunde; acest buffer practic inregistreaza inainte ca utilizatorul sa apese pe buton. Cand apasati pe buton, clipul respectiv va fi practic mai lung la inceput, asadar nu veti mai rata momente importante.

Panasonic Lumix G7 ne ofera posibilitatea de a alege mai multe moduri de focalizare, pinpoint, single, custom multi, 49 area, tracking sau Face Detection. Sunt extrem de multe optiuni, dar Panasonic a venit cu o idee interesanta si a implementat Post Focus 4K; aceasta functie face poze in rafala cu toate punctele de focalizare pe care le are aparatul. Functia permite utilizatorului sa aleaga punctul de focalizare dupa ce a facut poza, asadar puteti alege ce Depth Of Field doriti, cand doriti, direct din aparat, dupa ce ati facut poza.

La capitolul filmare 4K, sta iarasi extrem de bine, oferind posibilitatea de a controla intreg scenariul cu controale manuale. Filmarea 4K se poate realiza cu 24, 25 sau 30 de cadre pe secunda cu un bitrate de 100Mb/s direct pe cardul din camera. Alternativ avem posibilitatea de a filma 1080p cu 60, 30 sau 25 de cadre pe secunda, 720p sau VGA. In modul video sensibilitatea ISO este de la 200 pana la 6400, sau il puteti lasa pe auto. Asadar Panasonic Lumix G7 este o camera extrem de buna pentru incepatori dar si pentru avansatii care doresc sa fotografieze sau sa filmeze la rezolutie 4K.