Ochelari sau Lentile de contact?

Pentru persoanele cu probleme de vedere, clasicii ochelari sunt permanent „concuraţi“ de lentilele de contact, mai moderne şi mai discrete, devenite mai accesibile ca preţ. Fiecare dintre cele două opţiuni prezintă avantaje şi inconveniente.

Ochelarii, clasici la orice varsta

Îşi păstrează adepţii, în ciuda invaziei lentilelor de contact, dar s-au modernizat şi ei: pot veni „la pachet“ cu lentile de plastic, antireflex, heliomate, progresive etc. Mai nou, e „şic“ să porţi rame colorate sau în contrast cu lentila – practic, ochelarii au devenit accesorii de modă, care se adaptează nu numai anatomiei faciale, ci şi stilului personal.

Avantaje:

Specialiştii îi recomandă pentru corectarea defectelor de vedere la copii.
Sunt apreciaţi şi de adulţi pentru că sunt mai uşor de manipulat decât lentilele de contact.
Sunt uşor de pus şi de scos.
Vederea e omogenă pe tot parcursul zilei.
Pot fi utilizaţi şi în caz de secreţie lacrimală slabă.
Se recomandă şi celor suferinzi  de afecţiuni oculare (conjunctivite).

Dezavantaje:

Imaginile prin lentilele ochelarilor sunt puţin deformate, din cauza distanţei între ochi şi sticlă.
Câmpul vizual e limitat, din cauza ramelor, iar vederea periferică nu e clară.
Sunt mai puţin practici dacă faci sport.
Greutatea ramelor poate produce iritaţii şi înroşiri pe aripile nasului sau în spatele urechii.

Lentilele de contact, practice, estetice, dar mai pretenţioase

Conform specialiştilor, lentilele de contact sunt utilizate cu precădere pentru corectarea miopiei şi, în mai mică măsură, în caz de hipermetropie, astigmatism şi prezbitism.
După ce consulţi un specialist, poţi alege lentile: pentru purtare zilnică lpentru purtare lunară; trimestrială; anuală.
Bine de ştiut! Înainte de a-ţi cumpăra lentilele de contact, oftalmologul va trebui să verifice dacă ochiul tău secretă suficiente lacrimi pentru a putea suporta produsul respectiv.

Avantaje:

Sunt practic invizibile – ceea ce reprezintă un privilegiu din punct de vedere estetic.
Îţi asigură libertate totală, dacă eşti o persoană activă, faci sport sau dansezi. Nu se recomandă totuşi să le porţi la înot.
Scapi de corvoada întreţinerii – în cazul celor de unică folosinţă.
Le poţi purta concomitent cu ochelarii de soare.
Îţi permit o vedere clară la 360°. În absenţa ramelor clasice şi pentru că lentila urmează mişcările ochiului, câmpul vizual e mult mai larg.
Îţi oferă o bună vedere periferică, fără zone de umbră, de aceea sunt indicate în profesii care necesită acuitate vizuală mare (în chirurgie, fotografie).
Nu se aburesc, fiindcă lichidul lacrimal le umezeşte în permanenţă.Lentilele de contact rigide, din polimeri silicon-acrilat, sunt recomandate în corecţia astigmatismelor mari (4-5 dioptrii) şi în keratoconus (afecţiune în care corneea e deformată şi subţiată).

Dezavantaje:

Se pot pierde cu uşurinţă, iar apoi sunt greu de recuperat.
Cele care nu sunt de unică folosinţă trebuie curăţate în mod regulat – în caz contrar există risc de infecţii şi iritaţii.
Utilizatorii de lungă durată sunt mai sensibili la infecţii oculare şi la alte efecte secundare minore – din cauza curăţării deficitare, a amplasamentului necorespunzător sau a infecţiilor bacteriene.
Utilizatorii pot dezvolta alergii la produsul de curăţare.
Mai rar, pot declanşa edeme ale corneei – situaţie care poate fi prevenită prin control oftalmologic regulat.
Vederea nu e mereu omogenă de dimineaţa până seara, din cauza depunerilor care se acumulează.

 

Deşi au ajuns la un nivel de calitate foarte înalt şi au proprietăţi foarte avansate, în acelaşi timp devenind mai accesibile ca preţ, lentilele de contact nu pot înlocui ochelarii. Sunt de mare ajutor în unele cazuri, totuşi rămân un corp străin pentru ochi. Utilizarea lor permanentă sau extinsă creşte riscul apariţiei unor afecţiuni greu de tratat – iar în cauză intră nu numai calitatea lentilelor, ci şi unele substanţe care aderă la suprafaţa lor sau soluţiile cu care se întreţin aceste lentile. Din acest punct de vedere, cele mai bune sunt lentilele de unică folosinţă