screen568x568

Nikon D7100 este urmasul lui D7000, un aparat DSLR foarte apreciat de sute de mii de utilizatori. Dupa indelungi utilizari putem spune ca aparatul Nikon D7100 este cel mai bun aparat cu senzor APS-C de la Nikon. Noul aparat are un senzor cu rezolutie mare, 24 MP, fara filtru anti-alias. Rezolutie mare si lipsa filtrului low-pass permite obtinerea unor imagini cu multe de detalii.

Acest aparat este primul din gama sa care vine cu functii avansate precum WiFi si GPS integrat. Desi la exterior este similar modelului precedent, in interior D5300 include senzorul CMOS APS-C preluat de la modelul de varf – Nikon D7100 (senzor fara filtru AA), un sistem autofocus cu 39 de puncte de focus (din care 9 tip ‘cruce’) si este capabil sa inregistreze filme Full HD 60p cu sunet stereo.

Printre principalele puncte forte la acest aparat foto amintim urmatoarele:

Senzor DX CMOS, fara filtru low-pass, 24 megapixeli
Procesor de imagine EXPEED 3 (mai rapid)
ISO nativ 100 – 6400 (extins pana la 25600)
Fotografiere continua 6 cadre / sec., 7 cadre / sec. in modul crop
51 puncte de focus, dintre care 15 in cruce
Inregistrare video Full HD, 30p
Vizor optic de tip pentaprisma, acoperire 100%, marire 0.94x
Ecran cu rezolutie mare, 1.2M puncte
Rezistent la intemperii (umezeala, praf)
Baterie foarte buna
Din punct de vedere al constructiei si al amplasarii butoanelor, body-ul este asemanator modelului precedent, Nikon D7000. Singura diferenta (relativ) importanta din acest punct de vedere este noua amplasare a butonului pentru inregistrare video langa declansator, asa cum am vazut prima data la Nikon D800. Vizorul optic asigura o acoperire a cadrului de 100% dar acum informatiile sunt afisate pe un nou ecran OLED integrat in vizor. Informatiile din vizor se vad foarte bine, dar n-am observat diferente majore fata de generatia anterioara fara OLED.

Nikon D7100 vs. Nikon D7000

Diferentele fata de aparatul mai vechi Nikon D7000 sunt multe. Un upgrade de la Nikon D7000 merita facut. Senzorul este nou. Nikon a introdus un mod crop. Calitatea video s-a imbunatatit. Numarul de scene s-a marit. Nikon D7100 are mai multe puncte de focus. Noul aparat este putin mai usor.

Constructie si ergonomie
Nikon D7100 este putin mai mare decat D7000. Carcasa este din aliaj de magneziu si plastic. Gripul este excelent. Fata de D7000 are un buton „lock” in mijlocul mode dial. Sub mode dial este un dial pentru modul de fotografiere: single, continuu lent, continuu rapid, shutter silentios, declansare intarziata si oglinda ridicata. La fel, si acest dial, are un buton pentru blocare. Sub mode dial sunt butoanele Play si Stergere. Apasarea simultana a butoanelor Stergere si Masurare formateaza cardurile de memorie. In dreapta se afla un buton pentru blocarea expunerii AE-L / AF-L. Nikon D7100 nu are un buton dedicat AF-On. Control dial-urile sunt doua, unul in spate si unul in fata pe grip.

In partea stanga, langa ecran gasim butoanele: Meniu, Balans de alb, Calitatea imagini, ISO si butonul i care afiseaza un meniu rapid. In dreapta avem selectorul multiplu, inconjurat de un buton pentru blocarea punctului de focus. Mai jos este un buton pentru live view si un buton info pentru display.

Pe grip avem langa declansator, un buton pentru compensarea expunerii, video si modul de masurare a expunerii. Fata de aparatele DSLR entry level, Nikon D3300 si D5300, in partea dreapta se afla un control panel.

In partea din fata avem doua butoane care pot fi personalizate, Pv (previzualizare profunzime de camp) si Fn. In partea cealalta a obiectivului gasim un comutator pentru modul de focus (AF, M), cu un buton pentru setarea focusului: automat, single si continuu. Tot in stanga este butonul pentru blitz si un buton pentru bracketing.

Pe ecranul D7100 nu mai poate fi aplicat un ecran de protectie din plastic ca la D7000. Ecranul are o diagonala mai mare, 3,2 inch si o rezolutie de 1229 k puncte. Vizorul ofera o acoperire de 100%. In interior este un display OLED nou.

Porturile sunt: microfon extern, USB / adaptor Wi-Fi, HDMI si GPS. Exista doua sloturi pentru carduri SD. In partae de jos se afla o mufa pentru gripul optional MB-D15.

Nikon D7100 are un blitz integrat, cu un numar ghid 12 la ISO 100. Cu el se pot comanda de la distanta doua grupuri de blitz-uri externe. In modul silentios LED-ul pentru autofocus nu se va aprinde.

Meniul este unul tipic Nikon, cu sase tab-uri si scroll. Interfata grafica nu este asa frumoasa ca la Nikon D3300 si D5300.

Bateria este excelenta. Nikon spune ca autonomia este de 950 fotografii.

Senzorul si procesorul Nikon D7100
Nikon D7100 are un senzor nou CMOS, APS-C, cu 24,1 megapixeli. Senzorul nu are filtru low-pass si asta permite obtinerea unor imaginbi mai clare in anumite conditii si cu obiective foarte bune. Procesorul a obtinut scorul 83 la testele DxOMark, cu un punct in minus fata de Nikon D5200 si doua puncte in plus fata de D3200.

La ce ajuta numarul mare de pixeli ? Calitatea fotografiilor nu este direct proportionala cu numarul de pixeli de pe senzor. In schimb te ajuta, ca fotograf incepator, sa faci crop daca ai incadrat mai prost subiectul. Ar trebui sa ramai cu indeajuns de multi pixeli pentru un print de calitate.

Obiective compatibile si performanta
Obiectivele compatibile sunt cele AF-S, AF-I, G sau D. Obiective recomandate pentru acest aparat: Cele mai bune obiective pentru Nikon D3300, D5300 si D7100.

D7100 porneste imediat. Autofocusul este foarte rapid, mai putin de 0,5 sec. indiferent de conditii. Fotografierea continua este de 5, 6, sau 7 cadre / sec., 7 cadre in modul crop.

Sistemul AF, Nikon Advanced Multi-CAM 3500DX, este imprumutat de la aparatul Nikon D300S. Are 51 puncte, 15 in cruce, si un algoritm asemanator cu cel al Nikon D4. Se descurca bine si in interior sau in lumina mai slaba.

Calitatea imaginilor, ISO si sistemul autofocus

Din punct de vedere al sensibilitatii ISO, Nikon D7100 este cu o treapta peste D7000 din punct de vedere al calitatii imaginilor la valori ISO ridicate. Asta inseamna ca, de exemplu, Nikon D7100 este capabil sa surprinda imagini la ISO 3200 cu aceeasi calitate cu care D7000 se lauda la ISO 1600. ISO extins poate ajunge pana la 25600. In practica, noul senzor reuseste sa redea mai bine detaliile chiar si la valori ISO ridicate, imaginile avand o calitate mult mai buna decat cele inregistrate de modelul precedent.

ISO poate fi setat in intervalul 100 la 25600.

Modul crop 1,3x permite micsorarea unghiului de vizualizare si este un aspect interesant pentru cei care folosesc tele-obiective ca sa fotografieze animale salbatice sau evenimente sportive. Fotografiere continua ajunge pana la 7 cadre / sec. in modul crop.