nikon-d3200-back

Nikon D3200 este orientat catre incepatori, cu o serie de caracteristici pentru a spori inclinatia spre fotografie indiferent de nivelul de calificare in arta fotografiei.

Proiectare si caracteristici

Nikon D3200 imprumuta cele mai multe elemente de design de la aparatele entry-level Nikon aparute in trecut, cum ar fi D3100. Aparatul este usor de manevrat si nu este greu de utilizat sau obositor inclusiv la o durata mai mare de utilizare continua. In partea de sus pe acest aparat se afla un cadran care cuprinte toate comenzile principale pentru acest aparat. Exista de asemenea o varietate de moduri cum ar fi macro, sport, portret si altele.

Aparatul foto Nikon D3200 este oferit spre vanzare inca din Aprilie 2012 si a fost lansat ca un veritabil inlocuitor al binecunoscutului model Nikon D3100. Chiar daca la exterior nu exista diferente majore intre D3200 si D3100, cu exceptia gripului de la D3200 care este restilizat, are un buton dedicat modului video, sunt prezenti 2 senzori pentru declansarea wireless si are suport pentru conexiune Wi-Fi. Ecranul lui D3200 are diagonala de 3 inch (7,5 cm) cu rezolutie de 921.000 puncte si din pacate nu este rotativ.

Transmitatorul Wi-Fi extern WU1a (achizitionat separat) poate fi atasat direct portului USB de pe D3200 si permite transmiterea instantanee a pozelor obtinute catre tablete si telefoane inteligente pe care ruleaza o aplicatie speciala, oferita gratuit de Nikon. Din cite am inteles ecranul telefonului sau tabletei poate servi ca vizor extern pentru incadrarea imaginilor, asistind obtinerea de la distanta a imaginilor (foto sau video).

Grip-ul adinc si prevazut cu o proeminenta in partea de sus permite manevrarea aparatului si cu o singura mina.
Chiar daca este un model entry level D3200 are un buton Fn cu ajutorul caruia puteti seta Calitatea/Dimensiunea imaginii, sau Sensibilitatea ISO, sau Balansul de Alb sau optiunea D-Lighting activ.

Tot la capitolul butoane amintim si noua functie de Ghid, functie ce se gaseste pe butonul Selector Moduri.Aceasta functie este destinata celor incepatori in ceea ce priveste fotografierea cu un DSLR. Un alt buton integrat la acest model este si butonul Ajutor, buton prin actionarea caruia aflati informatii despre setarile din meniul aparatului foto, trebuie doar sa selectam o optiune din meniu si prin apasarea butonului magic primim mai multe detalii despre functia respectiva.

Majoritatea setarilor pot fi ajustate in cadrul unui panou interactiv, accesat prin apasarea butonului [i] din coltul stinga-jos a ecranului.

La interior D3200 are un senzor APS-C (DX) de 24 megapixeli (adica 6016 x 4000 pixeli efectivi) si procesorul de imagine Expeed 3 ce are rolul foarte important de a analiza imaginea si a reda culorile cele mai potrivite cand fotografiem persoane sau peisaje, reducerea zgomotului de imagine si nu in ultimul rand asigura un dynamic range extins cu o functie Active D-lighting imbunatatita. Expeed 3 este folosit si in modelele mai avansate Nikon D4 sau D800 (review-ul meu pentru D800 poate fi citit aici).

Un minut de material video la rezolutie 1080p/30 fps ocupa aproximativ 165 MB.Asta ca sa nu va mirati de ce trebuie sa cumparati carduri SD incapatoare si cu viteza buna la scriere (cred eu ca minim 8GB si 30MB/s viteza), in plus s-ar putea sa fiti nevoiti sa cumparati si un nou calculator mai puternic (daca doriti sa prelucrati fotografiile sau filmele) si cu hard disk incapator !

Filmarea este Full HD cu 24 fps, 25 fps PAL si 30 fps NTSC si foloseste codecul H.264. Sensibilitatea microfonului integrat este destul de buna, poate fi reglata si manual, dar pentru rezultate ideale puteti folosi conectorul jack pentru atasarea unui microfot extern (aparatul foto este compatibil si cu microfonul Nikon ME-1, un scurt test aici).O iesire mini HDMI permite redarea pe un televizor HD.

In modul de fotografiere in rafala, Nikon D3200 poate face pana la 4 cadre pe secunda la o rezolutie nativa de 6016×4000 pixeli. Tinind cont de faptul ca o singura poza in format JPG poate ajunge la o dimensiune de chiar si 13 MB, viteza obtinuta este foarte buna. Tot la capitolul dimensiuni ale imaginilor, acestea variaza in format JPEG de la 8 MB pana la 14 MB, iar RAW-ul de la 18 MB pana la 22 MB in functie de imaginea realizata.

Fiind totusi un model entry-level, Nikon D3200 nu vine cu motor integrat pentru focalizarea imaginii, asadar la obiectivele mai vechi trebuie sa focalizati manual (autofocusul este disponibil doar cu obiectivele Nikon AF-S, precum si pe obiectivele Sigma, Tamron si Tokina cu motor de focalizare incorporat), are optiuni simplificate pentru functia Active D-Lighting, nu suporta functia Auto Exposure Bracketing (AEB), nu are HDR si nici modul Panorama (cum are de exemplu Nikon P520, review-ul meu poate fi citit aici), pentru ISO puteti seta doar valorile standard (de exemplu nu puteti seta ISO 1250), nu puteti salva separat setarile personalizate ale Picture Control (acestea se salveaza peste cele deja existente), in mod Manual sensibilitatea ISO minima este 200.
Cei ce folosesc formatul RAW trebuie sa stie ca acest aparat suporta 12 biti si nu 14 biti ca la modelele mai avansate.

Acumulatorul folosit este EN-EL14 (acelasi ca la Nikon D3100,D3200, D5100,D5200,P7000, P7100,P7700 review-ul poate fi citit aici) si in functie de setari, mod de folosire, temperatura ambientala puteti ajunge pina la 550 de poze.

Nikon D3200 este foarte simplu de utilizat si cred ca incepatorii se vor bucura de meniul prietenos ce oferta toate informatiile necesare, in plus meniul Ghid vine in ajutorul celor care vor sa invete cum sa utilizeze aparatul la adevaratul lui potential.