lenovo-z510-laptop-sides-ports

Noul model de laptop Lenovo IdeaPad Z510 vine cu un procesor de ultima generatie Intel bazat pe arhitectura Haswell.

Acest model dispune de tehnologia Intel ® Turbo Boost Technology 2.0 care permite in mod automat nucleelor aflate pe procesor sa ruleze la o frecventa superioara redirectionand puterea si accelerand performanta in mod dinamic intr-o maniera proportionala sarcinilor si aplicatiilor la care sistemul este supus.

Design

Lenovo IdeaPad Z510 va ofera performanta de care aveti nevoie intr-un pachet surprinzator de subtire, cu profilul sau de 1 inch, este usor de transportat chiar si in geanta. Cu o nuanta ciocolatie ce ofera un plus de stralucire, carcasa notebook-ului Z510 are un design care il face usor remarcat si ofera un sentiment placut la atingere.

Dupa cum stim in prezent, Lenovo utilizeaza tastaturile de tip AccuType care este proiectata pentru a face tastarea mai confortabila si precisa. Tastele rotunjite in partea de jos, marind astfel suprafata tastei si aducand un plus de comoditate in utilizare. Tastele pastreaza aceeasi dimensiune „standard” de 15 x 15 mm cu spatiu mare intre ele pentru a preveni apasarea accidentala a doua taste simultan. De dimensiuni mai reduse sunt tastele numerice dedicate, acestea fiind cu 1.5mm mai inguste (13.5 x 15 mm). Veti avea posibilitatea sa tastati cu usurinta. Mai putem mentiona la aceasta tastatura si tastele deosebit de silentioase si ilumitate, lucru extrem de util cand dorim sa scriem in liniste seara fara a deranja pe ceilalti cu lumina ambientala pornita.

Conectivitate si multimedia

Lenovo IdeaPad Z510 vine la pachet cu o gama larga de porturi disponibile: pe laterala dreapta a laptopului gasim mufa jack combo audio si microfon, card reader 2 in 1 (SD / MMC), un port USB 2.0, unitatea optica SuperMulti DL DVD RW si Kensington Lock. In partea laterala din stanga laptopului gasim doua porturi USB 3.0, iesirea HDMI, mufa RJ45 pentru cablul de retea (Fast Ethernet 10/100), iesirea VGA si alimentarea. In partea frontala nu avem disponibil nici-un port sau mufe pentru conectare. In partea superioara a display-ului gasim o camera web HD de 1MP gratie caruia apelurile video se desfasoara in conditii excelente iar claritatea este impecabila. Avem langa aceasta camera HD si un microfon care transmite sunetul fidel anuland zgomotul de fond.

Pentru a ne conecta la internet avem disponibile o placa de retea de tip ethernet 10/100MB dar si un adaptor Wireless prin intermediul modulului Intel Centrino Wireless N-2230 cu doua antene ce asigura o calitate excelenta a semnalului. Acest laptop dispune si de tehnologia Bluetooth 4.0 prin intermediul caruia putem sincroniza diferite echipamente la acest laptop.

In materie de sunet laptopul Lenovo IdeaPad Z510 dispune de doua difuzoare de 2W fiecaruia, difuzoare produse de cunoscuta companie JBL. Volumul este puternic iar sunetul este redat extrem de fidel inclusiv la intensitate ridicata. Pentru un plus de sunet dispunem si de software-ul Dolby Home Theatre Software care aplifica sunetul si ofera bas de calitate cand situatia impune.

Ecran

Lenovo IdeaPad Z510 dispune de un display cu o rezolutie HD de 1366 x 768 pixeli, diagonala de 15.6 inch si aspect ratio 16:9. Luminozitatea dislayului se incadreaza in limite acceptabile, fiind de 191 cd/m2 iar contrastul este bun, 632:1. De fapt, e acelasi display ca pe Z500. Asta inseamna ca si unghiurile de vizibilitate sunt aceleasi: bune pe orizontala, bune pe verticala privind de jos in sus si proaste daca se priveste de sus in jos.

Acest display nu este neaparat cel mai potrivit pentru utilizarea outdoor in razele directe ale soarelui, in astel de conditii vizibilitatea display-ului scade dramatic, utilizarea notebook-ului devenind extrem de dificila. Pentru o utilizare buna in exterior luminozitatea ar trebui sa fie de peste 250 cd/m2.

Performanta

Lenovo IdeaPad Z510 este un laptop de ultima generatie dupa cum am mai mentionat. Nucleul acestui sistem este reprezentat de un CPU Intel® CoreTM i7 4702MQ bazat pe o tehnologie de 22 nm ce ruleaza la o frecventa de 2200 MHz. Acesta face parte din ultima generatie de procesoare Intel, anume generatia Haswell. Frecventa procesorului poate fi marita cu usurinta gratiei tehnologiei Turbo Boost pana la 3200 MHz. Acest CPU dispune de o memorie cache de 6144 KB.

Arhitectura Haswell este succesoarea arhitecturii Ivy Bridge si a adus numeroase imbunatatiri atat in ceea ce priveste CPU cat si GPU. S-au adaugat caracteristici noi, ca AVX2 si FMA, ceea ce ar trebui sa creasca performanta in aplicatiile viitoare. Datorita acestor imbunatatiri performanta generala a acestui procesor este similara cu Intel Core i7-3630QM, procesor quad-core Ivy Bridge cu frecventa de 2.4GHz.

Lenovo IdeaPad Z510 foloseste doua placi video, una integrata Intel HD Graphics 4600 – pentru aplicatiile uzuale, dar si placa video dediacata nVidia GeForce GT 740M cu 2GB memorie. Ambele placi video sunt compatibile DirectX 11.1, OpenCL 1.2 si OpenGL 4.0. Intel HD Graphics va imprumuta din memoria laptopului si va fi placa video de pornire, apoi in functie de cerinte tehnologia nVidia Optimus va face trecerea catre placa video dedicata.

nVidia GeForce GT 740M dispune de 2GB memorie DDR3 cu bus de 64 biti si se bazeaza pe arhitectura Kepler (28nm – chip GK208). Frecventa procesorului grafic este de 980 MHz si poate ajunge kpana la 1033MHz (prin Boost). Fiind o placa video performanta multe jocuri vor rula la detalii maxime, dar absolut toate jocurile actuale pot fi jucate cu aceasta combinatie performanta de procesor – placa video. Aplicatii pretentioase de modelare 3D ca Zbrush, Maya sau redarea din programe de grafica 3D, crearea de grafica 3D in Photoshop sunt posibile cu acest laptop. In materie de memorie RAM acest model beneficiaza de 8 GB RAM in regim dual channel 2x4GB la 1600MHz.

Spatiul de stocare este oferit de un HDD de 1TB ce ruleaza la 5400RPM. Acest hard-drive ingreuneaza mult sistemul de ultima generatie Lenovo, achizitionarea unui SSD este necesara pentru a ne putea bucura pe deplin de acest laptop. La testele de viteza pentru scriere/citire, acest HDD a atins cu greu valori de 90MB/s.

Autonomie

Acumulatorul folosit la Lenovo IdeaPad Z510 este unul cu 4 celule si 48Wh, insa consumul de energie este foarte bine optimizat astfel incat in ciuda faptului ca procesorul are un consum maxim de 37W si placa video dedicata ce consuma mai mult decat una integrata, in modul idle autonomia depaseste 6 ore. La navigare pe internet, autonomia este undeva in jur de 3 ore si 20 minute, iar daca vrei sa vizionezi filme de pe unitatea optica DVD RW autonomia va fi undeva in jur de 2 ore si 45 minute.

Ca toate laptopurile din categoria sa, nici Lenovo IdeaPad Z510 nu straluceste la capitolul autonomie insa trebuie laudat faptul ca avand un acumulator cu 4 celule este pe picior de egalitate cu celelalte laptopuri cu acumulatoare cu 6 celule.