Hegel HD12

Hegel HD12 este DAC-ul entry-level al producatorului norvegian, iar asta poate fi considerata o extravaganta de multi dintre noi, dar daca despre DAC-uri se stie ca sunt acele device-uri care imbunatatesc sunetul… unui PC, despre Hegel HD12 nu se poate spune acelasi lucru, el intrand in alta categorie, aceea a device-urilor care imbunatatesc sunetul, deja foarte bun, al sistemelor audio de top.
La prima vedere nu Hegel HD12 impresioneaza deloc; o cutie neagra, simpla, fara niciun buton, un mic display pe care sunt afisate foarte putine informatii, si o mini-telecomanda, ce pare de jucarie. Nimic nu duce cu gandul la un produs premium, dar toata aceasta lipsa de detalii sclipitoare vine din filozofia producatorului, care isi indreapta toata atentia spre calitatea sunetului, si mai putin pe artificii de design, menite sa-ti atraga atentia.
Se poate conecta la orice device multimedia cu iesire digitala, prin doua intrari optice si una coaxiala, iar la PC, sau laptop, prin USB. Interfata usb suporta atat 24bit-192kHz, cat si DSD64, deci nu e nevoie de alte convertoare pentru a ne bucura de muzica in format hi-res. Nu are nevoie de drivere decat pentru 24bit-192kHz si DSD, putand functiona plug and play pana la 24bit-96kHz.
Fiind un DAC cu volum, ce poate fi controlat din telecomanda, Hegel HD12 poate fi legat direct la o pereche de boxe active, fara a mai fi nevoie de un preamplificator. Asa l-am si ascultat, fara un preamplificaror care si-ar fi adus contributia si ar fi influentat sunetul. Desi, la acest pret, ne asteptam la o prestatie sonora foarte buna, cu toate astea am fost impresionati si incantati peste asteptari.
In primul rand, ne-a impresionat claritatea si precizia sunetului, acea claritate care-ti atrage atentia asupra respiratiei artistului, a miscarii clapelor saxofonului, sau a vibratiei corzilor. Toate aceste detalii, in cazul in care exista in inregistrare, e adevarat ca se pot auzi si pe DAC-uri si pe sisteme mai slabe, daca te concentrezi sa le asculti, dar cu Hegel HD12, gratie lipsei zgomotului de fundal, au iesit in evidenta fara niciun efort, fiind foarte evidente si creand o senzatie de realism si intimitate, ce face sa para ca artistii se afla la doi metri de noi, in camera cu noi.
E adevarat ca toata aceasta claritate nu e chiar ceva deosebit, si am mai auzit-o si cu alte DAC-uri din aceasta categorie de pret, dar ce este cu totul special la Hegel este naturaletea si muzicalitatea. Am ascultat DAC-uri care scot in evidenta toate microdetaliile, dar care sunt stridente si un pic artificiale, sau DAC-uri care sunt foarte muzicale si placute, dar duc lipsa de detalii si claritate, dar Hegel HD12 reuseste sa le combine intr-un mod ideal, facandu-te sa asculti muzica de la un cap la altul si sa te bucuri de ea, fara sa mai analizezi sunetul, si sa cauti defecte pe partea de bas, inalte, dinamica sau separatie. In niciun moment nu am simtit nevoia sa dam volumul mai incet, deranjati de ceva prea strident sau prea infundat, totul fiind extrem de natural si muzical.
De multe ori componentele sistemului audio de top pot fi foarte exclusiviste, facand sa sune incantator muzica bine inregistrata, dar, in schimb, sa scoata in evidenta toate defectele inregistrarilor mai slabe. Cu toate astea, am fost surprinsi de faptul ca Hegel HD12 reuseste sa gaseasca ceva frumos si muzical si in inregistrarile mai putin fericite.