Ceasurile vor fi întotdeauna simboluri ale eleganţei, ale unui stil bine construit, precum şi un accesoriu foarte util, care poate fi purtat zi de zi în loc de brăţară, de aceea el trebuie să satisfacă toate gusturile. Ceasul de damă este mai degrabă o frumoasă bijuterie care să se potrivească la ţinuta de zi cu zi sau la evenimente speciale. Abia apoi este folosit pentru a indica ora exactă. Fiecare persoană îşi cumpără ceasul în funcţie de caracterul şi personalitatea ei.

Fie că vă îmbrăcaţi casual, chic, sport sau office, cu siguranţă găsiţi ceasul potrivit. De la ce mecanism, ce formă, ce culoare sau ce fel de curea să aibă, sunt doar câteva aspecte pe care trebuie să le urmăriţi atunci când alegeţi ceasul.

Ce formă se potriveşte stilului vestimentar?

Când vorbim despre model, forma ceasului şi curea, există foarte multe modele. Sunteţi o persoană dinamică, care trebuie să fie mereu în ţinută office, dar care vrea un ceas şi pentru o ţinută casual sau chiar mai elegantă? Ceasul cu brăţară metalică, de culori simple, auriu, negru sau argintiu poate fi o alegere potrivită, deoarece poate fi asortat cu alte accesorii. Forma rotundă dă un plus de feminitate, iar dacă vreţi ceva special puteţi opta pentru un model cu cristale Swarovsky.
Dacă sunteţi o persoană căreia îi place simplitatea când vine vorba de accesorii, cel mai potrivit ar fi un ceas cât mai simplu, elegant şi uşor de citit, de o culoare neutră. Iar, dacă doriţi un ceas doar pentru a indica ora, nu neapărat pentru a vă pune în valoare ţinuta, alegeţi un ceas simplu mecanic cu o curea de piele finuţă. Forma uşor ovală, dar şi cea dreptunghiulară indică simplitatea şi faptul că doriţi să aflaţi ora exactă.

Ceas quartz  sau ceas  mecanic?

Între un ceas quartz şi unul mecanic, singura diferenţă este la preţ. Cele mecanice au preţuri mai mari decât cele quartz. Aşadar, în funcţie de personalitate, puteţi alege dintre aceste două me­canisme ale ceasului de mână, cu specificaţia că în cazul ceasurilor quartz acestea sunt mult mai precise şi mai uşor de întreţinut. Când alegeţi un ceas mecanic trebuie să fiţi pasionat de mecanică şi să aveţi o personalitate mai liniştită şi răbdătoare. Aveţi o pasiune pentru ce este vechi? Atunci, ceasul me­canic este perfect.

Ceas simplu  sau cu multe  funcţii?

Persoanele sofisticate în gândire probabil că vor opta pentru un ceas cu multe funcţii, cronograf sau tahimetru, poate şi calendar. În acest caz, ceasul devine ceva extrem de util, de aceea formele potrivite sunt rotund sau pătrat, cu curea de piele sau curea clasică metalică. Chiar şi un ceas simplu cu curea de plastic te poate atrage, mai ales că poate fi purtat la mai multe stiluri vestimentare, mai puţin pentru ţinutele elegante.

Cum se poartă un ceas?

Pentru că este un acce­soriu mai special decât oricare altul care poate atrage foarte multă atenţie, este important să îl purtăm într-un mod exemplar pe încheietura mâinii. Orice lucru este alcătuit din mici detalii iar detaliile pot fi mai importante decât întregul. Deşi nu există o conduită oficială a modului în care se poate purta un ceas de mână, anumite reguli se impun. În primul rând trebuie să ştiţi că se poartă pe mâna stângă. Un alt aspect de care trebuie să ţineţi cont, atunci când purtaţi ceasul, este cât de tare să îl strângeţi. E bine să nu strângeţi cureaua prea tare, în primul rând pentru că nu face bine la circulaţie şi pentru că vă va îngreuna mişcarea mâinii.
Ceasurile care au curele de piele sau alte materiale asemănătoare, ar trebui să stea fixe, însă nu strânse. Nu trebuie să vă alunece peste încheietură atunci când va lăsaţi mâna lejer, dar nici să rămâneţi cu urme când îl daţi jos. Şi pentru ceasurile care au cureaua metalică este de preferat să se ţină cont de aceleaşi indicaţii.
Când vă aflaţi în mijlocul unei conversaţii nu vă jucaţi cu ceasul şi nici nu-l priviţi într-un mod prea evident. Acest lucru poate semnifica plictiseală sau poate grabă, ambele situaţii lăsând să se vadă o lipsă de politeţe. Iar când aveţi o discuţie impor­tantă, evitaţi să purtaţi un ceas prea strident sau unul cu turbillon, care poate distrage atenţia sau deranja pe ceilalţi.