Cum ne alegem ochelarii de soare?

Ochelarii de soare au devenit un accesoriu indispensabil, în special în timpul sezonului estival. Deşi suntem atraşi de formele şi de culorile variate, atunci când dorim să achiziţionăm o pereche de ochelari de soare trebuie să ţinem cont, pe lângă aspectul lor estetic, care este de multe ori pus pe primul loc, de anumite reguli.

Razele soarelui au o influenţă nefastă asupra ochilor. Expunerea îndelungată la radiaţiile UV poate duce la inflamaţia corneei (fotokeratita), la apariţia cataractei, a proceselor degenerative conjunctivale (pterigion, pinguecola) şi retiniene.

Ochii şi-au dezvoltat un mecanism de protecţie naturală împotriva razelor solare, din care fac parte: pleoapele, sprâncenele, cristalinul, care are capacitatea de a absorbi radiaţia UV, pigmenţii retinieni. Nu este deloc întâmplătoare nici poziţionarea ochilor în orbite adânci sau capacitatea pupilei de a se micşora în condiţii de luminozitate mare.

Toate aceste elemente fac ca ochiul să se protejeze singur împotriva razelor solare, dar în contextul unui nivel de radiaţie ridicat, este necesară o protecţie suplimentară.

Alegerea corectă a ochelarilor de soare trebuie să asigure atât confort, cât şi protecţie împotriva radiaţiei UV.

Trebuie să ştiţi că o pereche de ochelari de soare care nu oferă protecţie împotriva radiaţiei UV vă pot face, de fapt, rău, pentru că aceștia scad cantitatea de lumină care ajunge la ochi şi permit pupilei să se dilate, expunând astfel ochiul mai mult la radiaţia dăunătoare.

De ce trebuie să ţinem cont atunci când alegem o pereche de ochelari de soare:

• Ochelarii de soare trebuie achiziţionaţi numai din magazinele de optică medicală, pentru a fi siguri că respectă standardele internaţionale de calitate în ceea ce priveşte filtrele de protecţie şi tratarea specială a lentilelor;

• Pe ochelari trebuie să se regăsească marca „CE” (în conformitate cu legislaţia UE). Aceasta atestă originea produsului, constituind dovada că respectă toate normele de siguranţă. Marcajul CE ar trebui să fie situat pe unul dintre elementele de structură ale ochelarilor, într-un loc vizibil şi inalterabil. Nu este corectă poziţionarea marcajului CE pe folia adezivă, plasată direct pe lentil;

• Nota informativă a ochelarilor trebuie să conţină următoarele:

– numele şi adresa producătorului;
– protecţie 100% UVA şi UVB;
– Tipul filtrului (normal, fotocromatic, polarizat);
– Clasa optică (1 sau 2, în funcţie de calitatea lentilelor);
– Categoria de filtru solar, care poate fi de la 0 la 4, în funcţie de condiţiile de luminozitate exterioară:

0 Ochelarii pot fi purtaţi atunci când este înnorat
1 Ochelarii pot fi purtaţi când este parţial înnorat
2 Ochelarii pot fi purtaţi când este soare
3 Ochelari pentru plajă sau când este soarele puternic
4 Ochelari pentru altitudine mare

– Instrucţiuni de utilizare, curăţare şi întreţinere;
– Dacă nota informativă lipsește, ochelarii de soare nu respectă normativele!

• Ochelarii de soare nu trebuie să distorsioneze imaginile. Dacă deformează imaginea, înseamnă că sunt de o calitate slabă!

Atunci când alegem o pereche de ochelari de soare, trebuie să ţinem cont de următoarele informaţii referitoare la tipurile de lentile și la calitatea acestora:

Lentilele din plastic pot face ochelarii mai uşori, nu se sparg, dar se zgârie;

Lentilele de sticlă – cu acestea, ochelarii sunt mai grei; se pot sparge. Ochelarii cu lentile din sticlă nu sunt recomandaţi copiilor;

Lentilele fotocromatice îşi adaptează automat intensitatea culorii ‒ clară, în interior, sau închisă, la lumina puternică natural;

Lentilele polarizate sunt indicate în special şoferilor, pentru că îmbunătăţesc contrastul.

Alegeţi culoarea ochelarilor în funcţie de activităţile pe care le veți desfăşura în perioada următoare.

Lentilele de culoare verde, gri, maro – culori neutre ce reduc strălucirea şi nu distorsionează foarte mult percepţia culorilor.

Lentilele galbene, chihlimbar sunt excelente pentru sporturile de iarnă şi pentru pescuit; distorsionează destul de mult percepţia culorilor.

Lentilele roz sunt recomandate pentru schi, șofat, drumeţii.

Atunci când alegem ochelari de soare pentru copii trebuie să fim foarte atenţi la toate caracteristicile enumerate mai sus, deoarece ei sunt mult mai expuşi radiaţiei solare, prin prisma faptului că micuții petrec mai mult timp în aer liber.

Purtătorii ochelarilor cu dioptrii și care-şi doresc o protecţie împotriva radiaţiei UV au următoarele soluţii:

• lentile de contact şi ochelari de soare;
• ochelari de soare cu dioptrie;
• lentile fotocromatice – lentile cu dioptrie care îşi variază culoarea în funcţie de intensitatea radiaţiei UV.