Cum alegem salteaua copilului?

În primele zile, nou-nascutul doarme pâna la 21 de ore pe zi, ajungând la 16-17 ore/zi spre sfârsitul lunii. Salteaua copilului are, in primul an de viata, rolul cel mai important in formarea corecta a coloanei vertebrale, iar calitatea sa, impreuna cu accesoriile potrivite sunt definitorii pentru calitatea somnului.

Somnul este absolut necesar pentru functionarea normala a creierului si a întregului organism prin influentarea directa a multor functii importante ale organismului, precum:
– Ajuta la autovindecare,
– La crestere si dezvoltare,
– Influenteaza starea de spirit,
– Comportamentul, precum si
– Capacitatea de învatare.
Studii recente au legat riscul de obezitate de un somn insuficient. În timpul somnului, creierul sintetizeaza substante chimice care ajuta la reglarea centrului foamei si implicit la controlul greutatii.

De mare importanta pentru somnul bun sunt:
– Durata, care trebuie sa fie corespunzatoare vârstei si starii de sanatate;
– Somnul netulburat.

Când vine vorba de somnul netulburat, specialistii au gasit un factor comun, ce perturba somnul: “mentinerea echilibrului termic pe timpul noptii”.

Starea de frig, sau starea de prea cald, produc trezirea repetata în timpul noptii.

Iata si remediul pentru odihna corecta: conditii bune pentru somn – o saltea de calitate!

1. Salteaua potrivita previne riscul mortii subite
Cercetarile stiintifice au aratat ca alegerea unei saltele ferme, mai tare, pentru patul copilul are efect hotarator pentru scaderea riscului de moarte subita a sugarului. Oamenii de stiinta apreciaza ca riscul de aparitie a mortii subite scade si mai mult daca este utilizata o saltea din fibra de cocos organic. Lenjeria de pat trebuie sa se potriveasca foarte bine pe saltea, sa fie cat mai fixa, astfel incat copilul sa nu se infasoare accidental in ea si sa se sufoce. Datorita riscului crescut de sufocare a sugarului si copilului foarte mic, utilizarea altor obiecte decat cearsaful, cum ar fi perne sau jucarii din plus, nu sunt recomandate.

 

2. Saltelele de calitate sustin corect coloana vertebrala, asigurand dezvoltarea sanatoasa.

La inceput sugarii dorm de obicei in pozitia din uter, cu coloana curbata, culcati pe burta, cu genunchii trasi si sezutul in sus. Cu timpul insa isi indreapta pozitia desprinzandu-se de forma corpului de la nastere. Astfel, salteaua joaca un rol foarte important in dezvoltarea corecta a coloanei bebelusului.

 

3. Calitatea saltelei, influenteaza calitatea somnului

Neutralitatea electrostatica, stabilitatea termica, capacitatea de respiratie, reducerea umiditatii, inhibarea dezvoltarii bacteriilor care genereaza mirosurile neplacute, capacitatea de intretinere si curatare periodica a husei, sunt factorii determinanti pentru somnul netulburat, asigurati de o saltea de calitate.

 

4. Copiii care dorm sanatos, sunt mai inteligenti

In timpul somnului, nou-nascutii acumuleaza cunostinte. Principala concluzie la care a ajuns un grup de cercetatori de la Universitatea din Florida in urma unui studiu privind somnul nou-nascutilor, primul de acest fel, a fost ca nou-nascutii pot acumula cunostinte in timp ce dorm, mai bine decat se credea. O particularitate a creierului nou-nascutilor este marea lor plasticitate neuronala, care consta in capacitatea conexiunilor neuronale de a fi schimbate. Nou-nascutii se pot adapta foarte bine la procesul de invatare in general, deoarece creierele lor au o plasticitate incredibila, cu o tendinta impresionanta de a fi modelate, schimbate prin experienta acumulata.

 

5. Pozitia corecta pe timpul somnului, impreuna cu accesoriile necesare
Pana in ultimii ani recomandarile pediatrice interziceau somnul pe spate al bebelusilor datorita riscului de inec cu regurgitarea, desi aceasta pozitie este cea mai buna pentru dezvoltarea corecta a coloanei vertebrale. Cercetarile Academiei Pediatrice Americane recomanda insa, incepand din anul 2009, aceasta pozitie ca cea mai importanta, insotita insa de o perna speciala pentru nou nascuti care asigura un somn in siguranta si o respiratie usoara .

Accesorii in trend pentru camera copilului am gasit pe Kamelino

Cum trebuie sa fie salteaua?
In nici un caz prea moale ( in nici un caz din burete simplu, care se incinge si se deformeaza foarte usor), dar nici extrem de tare. ( nu din fan, iarba de orice fel, granule vegetale – cereale, etc)

O saltea ortopedica, cu elasticitate punctuala, sustine in mod optim corpul bebelusului dvs., eliberand coloana de presiune. Astfel este posibil ca, sira spinarii se dezvolte, sa evolueze optim.

O saltea ortopedica previne formarea de adancituri, revenind mereu la forma optima pentru copil, urmand si sustinand linia naturala a corpului pe timpul somnului, indiferent de pozitia in care ne place sa dormim.

Exista astazi 2 principii pe baza carora se confectioneaza saltele de calitate:
I. Saltelele din fibra de cocos cu memorie, sunt singurele saltele din materiale naturale corespunzatoare pentru bebelusi, calitatea acestora fiind potentata de utilizarea de lana pura virgina, cu efect de reducere a umezelii si huse detasabile din bumbac organic, sau huse fagure, cu tratament antibacterian;

II. Saltelele Premium, de cercetare in domeniul somnului sanatos, din spume reci , obtinute din diverse materiale, intre care se evidentiaza cele obtinute din latex natural, sau fibra Tencel – celuloza din lemn.