Cum alegem produsele pentru nou-nascuti?
I. Hainutele bebelusului
Ai nevoie de un set de hainute inainte de nastere, cu care vei merge la maternitate si un set de hainute pentru prima luna.
Bebelusii cresc rapid in primele luni de viata. Nu lua hainute in exces. Concentreaza-te pe articolele “basic”. Hainutele cu care pielea delicata a bebelusului intra in contact, trebuie sa fie de calitate. Lasa prietenilor placerea de a-ti oferi restul hainutelor, care nu sunt asa de importante, in aceasta perioada a vietii.
-bebelusul nu se poate misca ! Atentie la cusaturile pe care trebuie sa stea nemiscat ore in sir, capse sau nasturi. Imbracamintea de corp trebuie sa fie obligatoriu din bumbac fin, de cea mai buna calitate.
-ai de schimbat scutece, la fiecare 3 ore! Evita bodiuri care se imbraca peste cap.
-bebelusii se zgarie cu unghiile pe fata, pana la sange. Alege bodiuri cu maneca extensibila/manusa.
Noi cumparam hainute pentru bebelusi de la Kamelino.
II. Puericultura mica
Articolele din aceasta categorie pot usura foarte mult fiecare din etapele de hranire, baie si igiena, sanatate si siguranta, de aceea trebuie alese cu mare atentie.
* Pompa de san la inceput este utilizata pentru stimularea lactatiei si golirea sanului dupa fiecare supt, pentru a evita ulterior mastita, “febra laptelui” si alte neplaceri.
* Biberoanele sa fie echipate cu tetine anticolici, care sa reduca cat mai mult cantitatea de aer inghitita la supt, care duce ulterior la durerile abdominal/ colici.
* Sterilizatorul trebuie sa aiba capacitate mai mare de 1-2 biberoane, ca sa puteti steriliza simultan pe langa biberoane si pompa de san cu accesorii. Atentie! In sterilizator se introduce numai biberoanele si accesoriile bine spalate, sterilizarea insemnand distrugerea germenilor cu ajutorul aburului fierbinte, nu curatarea de resturi de lapte a recipientelor. Pentru aceasta etapa, aveti nevoie de peria pentru biberoane si tetine.
* Incalzitorul electric este de mare ajutor, temperatura fiind controlata de catre aparat. Daca alegeti un model universal, il puteti utiliza si la incalzirea recipientelor cu hrana, cand treceti la etapa de diversificare a alimentatiei.
* Laptele matern muls dupa fiecare supt, poate fi depozitat in frigider sau congelator, in recipiente sau pungi special, in care isi pastreaza nealterata calitatea.
* Cadita pentru baie trebuie sa aiba o forma usor de manevrat, eventual cu furtun de scurgere pentru golire si curatare usoara. Suportul ergonomic poate inlocui a doua persoana care sa ajute la baita bebelusului, mama avand astfel ambele maini libere pentru imbaiere si masaj.
* Buretele natural este de un real folos, inlocuind eventualele prosopele prea aspre pentru fata si corpul bebelusului.
* Prosopul de baie trebuie sa fie obligatoriu cu gluga, pentru protejarea capului bebelusului la scoaterea din baita. Trebuie ales un prosop din bumbac flausat, moale, care sa nu irite pielea delicata a copilului.
Desi aparent bebelusul nu are par sufficient pentru a fi periat, masajul scalpului cu o perie din par natural de capra este obligatorie, pentru stimularea circulatiei sanguine.
* Unghiile bebelusului sunt foarte moi la nastere dar, intr-un moment de neatentie din partea mamei, pot lasa urme adanci pe fata bebelusului. Se recomanda un set de ingrijire a unghiilor care sa include pile special din carton abraziv foarte fin, pana la utilizarea forfecutei cu varfuri rotunjite sau unghierei special pentru bebelusi.
* Termometrele sunt articole care nu trebuie sa lipseasca din casa la venirea pe lume a bebelusului; incepand cu temperatura camerei, care trebuie atent controlata, temperatura apei din cadita de baie, pana la temperatura bebelusului, toate pot fi controlate cu termometre performante. Pentru bebelusi, neplacerea masurarii temperaturii cu termometrul rectal/ axilar, poate fi evitata utilizand termometrele cu infrarosu, care masoara intr-o secunda, prin simpla atingere a tamplei sau in ureche.
* Colicile pot fi reduse cu ajutorul pernitelor cu samburi de struguri sau visine, pe principiul medicinei traditionale; samburii incalziti in cuptorul cu microunde, degaja caldura, pe burtica bebelusului, un timp mai indelungat decat o face o carpa incalzita sau un recipient cu apa incalzita.
* Nasul infundat poate crea neplaceri bebelusului inca din primele zile, de aceea, se recomanda utilizarea aspiratorului nazal; pentru inceput pompa simpla din cauciuc, apoi aspiratorul electric care inlatura complet si fara zgomot, mucozitatile lichide.
Bebelusul se trezeste si plange de foame la scurt interval dupa alaptat? Cu siguranta nu a mancat sufficient. Puteti controla cat a mancat cu ajutorul cantarului digital. Acesta va permite sa urmariti evolutia bebelusului, atat ca greutate cat si in lungime.
* Siguranta bebelusului poate fi asigurata cu perne speciale de pozitionare in timpul somnului, care impiedica bebelusul sa se rasuceasca si sa se sufoce sau sa se inece.
* Monitorizarea bebelusului este asigurata cu dispozitive performante, incepand de la sistemele simple de ascultare, pana la cele de comunicare cu bebelusul si urmarire video.
III. Puericultura mare
Este cel mai complex si mai dificil capitol, deoarece implica costurile cele mai mari, este definitoriu pentru standardul dvs. social si aspiratiile privind viitorul copilului dvs.
Somnul este esential in dezvoltarea bebelusului. Acestia trebuie sa doarma 16 – 17 ore in primele zile de viata, durata somnului scazand odata cu varsta.Bebelusii nu se pot misca in primnele luni de viata. Sunteti raspunzatori pentru confortul si siguranta lor in timpul somnului.Nou nascutii s-au obisnuit sa fie inghesuiti si in contact direct cu mama, pe toata durata sarcinii. Asezati intr-un pat, care nu este special pentru bebelusi, se vor simti abandonati, cu consecinte pentru sanatatea si dezvoltarea lor psihica.
Folositi in primele 3-4 luni din viata Cosuri sau leagane pentru bebelusi.
Leagan bebe
Acestea sunt proportionate dupa fizicul si necesitatile acestora. In ele se simt cel mai bine. Pot fi amplasati in apropierea dvs. si transportati cu usurinta. Sunt in siguranta.
Daca nu va permiteti un astfel de produs, treceti direct la patuturile pentru bebelusi, obligatoriu cu suport orthopedic din lemn masiv de fag ( nu din PAL: obtinut prin incorporarea rumegusului intr-o masa de adeziv).
Pat Renee Bebe
Nu folositi paturile pliante in primele luni de viata. Acestea sunt destinate numai pentru perioade scurte, cand plecati cu copilul de acasa. Suportul pentru saltea consta in bare metalice incrucisate, salteaua este din materiale sintetice, care nu respira, se incinge si se deformeaza, iar lateralele sunt din materiale sintetice, cae se incarca electrostatic, atragand si depozitand praful.
Optati pentru saltelele din materiale naturale, cocos sau latex natural cu canale de ventilatie. In nici un caz saltele cu arcuri si placi din burete ( denumite, pentru a produce confuzie : poliurethan, sau spume reci).
cearsaful bebeluslui, obliogatoriu din tricot din bbc Sau fibre naturale ( Tencel, bambus)
protectie saltea, pentru momentele cand bebe este asezat in pat fara scutece
paturica din bbc sau sac de dormit ( adora sa fie bine inveliti, infasati)
lenjerie pentru patut, obligatoriu cu protectie pentru cap. Aceasta are rolul de reductor, armonizand marimea patului cu dimensunea bebelusului.
carusel musical pentru patut.
comoda pentru igiena si depozitarea lucrurilor bebelusului. Este un articol foarte practic si util, incorporand cadita, saltea de igiena plasata la inaltimea ergonomica, sertare pentru depozitarea, rotile cu blocatori.
Primul articol ce va trebuie pentru transportul bebelusului, nu este caruciorul ci scaunul auto, tip scoica, grupa 0, destinat special nou-nascutilor.
Dupa 2 saptamani de la venirea acasa, este bine sa scoateti zilnic bebelusul la plimbare, indiferent de anotimp, folosind un landou, acea componenta a carucioarelor destinate bebelusilor, care arata ca un cos, in care acestia pot fi asezati la orizontala pentru a nu le afecta coloana vertebrala in curs de formare. Doar dupa ce pot sta in singuri in sezut, se poate folosi varianta sport, schimband pe acelasi cadru landoul cu suportul pentru copii.
Este bine sa optati pentru un carucior prevazut cu o serie de accesorii utile: geanta pentru accesorii, copertina de ploaie, copertina pentru protectie impotriva tantarilor. In alegerea caruciorului este bine sa optati pentru confortul si siguranta bebelusului. Carucioarele usoare, sunt de regula putin fiabile, iar cele foarte ieftine, sunt de regula foarte grele si incomode.
Vizionati interiorul landoului si pipaiti cu mainile materialele cu care acesta urmeaza sa intre in contact ( salteluta si capitonajul interior). Cel mai bun carucior, din acest punct de vedere, este caruciorul Mystroll: saltea memory form, capitonaj antistatic din bumbac fin, egiptean.
Calitatea suspensiilor si diametrul mare al rotilor sunt determinante pentru confortul si siguranta bebeluslui. Nu in ultimul rand, trebuie sa aveti grija de unde cumparati caruciorul. Este un articol care necesita service si garantie.