BlackBerry Passport
Telefonul integrează un display de 4.5 inch pătrat și nu poate fi folosit cu o singură mână, ci necesita două. El are o ramă metalică rezistentă și foarte solidă, plus margini ușor rotunjite. Spatele e fabricat din policarbonat mat cu textură soft touch, iar camera iese puțin în relief, cu doar 0.3 mm. Rama este fabricată din oțel inoxidabil, iar același material e găsit și sub formă de linii metalice între rândurile tastaturii QWERTY. în zona din față a lui Passport se află camera frontală, earpiece-ul, ecranul cu protecție Gorilla Glass 3, tastatura QWERTY cu 3 rânduri (care se și iluminează) și cu suport touch, plus senzori în zona superioară și un LED pentru notificări lângă camera frontală.
BlackBerry Passport din lateral
în spatele lui BlackBerry Passport se află camera principală, blitzul LED, logo-ul, iar sus găsim un capac înlăturabil (greu), sub care avem slotul nano SIM și cel microSD. în dreapta regăsim butoanele de volum, între care descoperim un buton extra cu rol de play/pauză și dacă e ținut apăsat el activează asistentul virtual de pe acest handset. în stânga nu se află nimic, iar în zona superioară găsim butonul On/Off, jackul audio, în vreme ce jos se afla portul microUSB, microfonul și două difuzoare. Toate butoanele fizice de pe acest device au un feedback bun.
Per total BlackBerry Passport e un model elegant, solid și mai comod decât ne așteptam. Hardware-ul inclus pe smartphone include un display de 4.5 inch, un IPS LCD cu densitate de 453 ppi și o rezoluție de 1440 x 1440 pixeli, plus adâncime a culorilor de 24 bit. La interior avem un procesor quad core Snapdragon 801 de 2.2 GHz, GPU Adreno 330 de 450 MHz, 3 GB RAM, 32 GB stocare, slot microSD cu suport pentru până la 128 GB, iar în spate găsim o cameră de 13 MP, cu stabilizare optică a imaginii și blitz LED.
Specificatii BlackBerry Passport
Camera frontală e una de 2 MP, iar alte dotări includ și difuzoare stereo, port microUSB 2.0, LTE, conectivitate quad bând GSM/GPRS/EDGE, HSPA+, WiFi A/B/G/N/AC, Miracast, WiFi Direct, radio FM, Bluetooth 4.0, GPS, NFC și Glonass. Mai menționăm și dotări că accelerometru, giroscop, magnetometru, senzor de lumină ambientală și o baterie de 3450 mAh. Pe hârtie bateria asigura 14 ore de convorbiri GSM, 91 de ore de playback muzical, sau 11 ore de playback video.
BlackBerry Passport pe partea audio
Basul este bun, sunetul este clar, dar există un pic de distorsionare la volum maxim. Există și un egalizator, cu opțiuni că Bass Boost, Treble Boost, Voice Boost și alte opțiuni organizate în funcție de genul muzical. Din păcate nu avem control muzical în lockscreen sau în zona dropdown că pe Android. Căștile oferite la pachet au un fir care nu se încurcă, nu sunt prea comode și au un design care aduce cu cel al unui headset Bluetooth. Ele sunt puțin prea mari, cel puțin pentru urechile mele.
Putere volum BlackBerry Passport 95.2 dBA
Căștile au volum ridicat, un sunet clar și bas destul de bun. Păcat totuși de design. Funcția Radio FM vine cu o interfață arătoasă, iar trecând la testul decibelilor aici am fost surprinși de cea mai mare valoare măsurată până acum la Mobilissimo.ro. E vorba despre 95.2 dBA, posibil chiar mai mare decât la HTC One M8, deși tonalitatea nu e la fel de plăcută. Ca să vă faceți o idee cu privire la tăria volumului, LG G3 atinge 87 dBA, și un iPhone 6 Plus de abia 83.8 dBA. Per total acustica este excelentă, iar trecând la aspectul video, aici avem un ecran wide de 4.5 inch, un IPS LCD cu rezoluție de 1440 x 1440 pixeli și cu densitate de 453 ppi.
Acest ecran este cu 30% mai lat decât cel al unui telefon cu diagonală de 5 inch și menționăm aici și faptul că avem un aspect ratio de 1:1. Datorită lățimii ecranului, Passport poate afișa 60 de caractere pe rând, ceea ce e destul de impresionant. Playerul video preinstalat pe handset are un header care ne arată clipurile accesate recent, iar interfața sa e minimalistă. Puteți schimba cropul, face pinch to zoom și folosi un egalizator acustic. Ecranul oferă o imagine clară, nivel de negru nu prea adânc și o ușoară suprasaturare, dar și unghiuri largi de vizualizare și un contrast OK.
Luminozitate ecran BlackBerry Passport
Pixelii sunt de tip RGB Stripe, iar nivelul de LUX a fost de 324 LUX la interior, sau cu aportul luminii de afară într-o zi cu nori 362 LUX. Rețineți că acest BlackBerry își auto reglează luminozitatea, chiar și la maxim și se adaptează constant la condițiile din jur. Astfel, într-o zi cu soare puternic bănuim că ar putea chiar ajunge la 450+ LUX. Evident, el e sub Galaxy Note 4 și iPhone 6 Plus cu luminozitatea lor de 600+ LUX, dar chiar și așa își face treaba excelent cu luminozitatea sa, excelând la funcțiile business.
Camera lui BlackBerry Passport
Setările pe zona Display includ cele de mărime a fontului, dar și posibilitatea de a modifica balansul de alb, culoarea și săturarea. Per total ecranul e unul de calitate și rețineți că avem și setări legate de ieșirea semnalului video via HDMI prin microUSB/Slimport. în ce privește camera, acest model dispune de un senzor de 13 megapixeli, cu stabilizare optică a imaginii și blitz LED, dar și captura video Full HD la 60 FPS, deschidere F/2.0, BSI și lentilă cu 5 elemente. Interfața nu are un frame rate foarte bun și e foarte minimalistă.
BlackBerry Passport pe partea foto
Jos găsim shortcut-ul către camera frontală, butonul shutter și cel video, iar în dreapta se afla opțiuni că moduri Scenă (Auto, ACtion, Whiteboard, Night, Beach/Snow), Flash, ratio (1:1/4:3/16:9). Există și opțiunea HDR, Timer (3, 10, no), iar pe partea video avem rezoluția, nivelul de FPS, detectarea facială, în vreme ce opțiunile listate de cameră mai includ și grila de încadrare, auto suggest best capture options, save original plus HDR, stabilizare video, autofocus continuu și geotagging.
Printre modurile de captură se număra Time Shift, care va permite să faceți o serie de poze fetelor unor subiecți și apoi să le schimbați doar fata și să păstrați fundalul și corpurile neatinse. Există și modurile Panoramă și Burst aici. Captură foto e destul de lentă și la fel și focalizarea, dar nivelul de detalii e rezonabil. în galerie găsim un prim plan arătos și fotografiile arată rezonabil în lumină bună. Nivelul de detalii al cadrelor e bun, blitzul e puțin cam prea puternic, iar HDR-ul e OK și subtil.
Culorile sunt cam reci, iar fotografiile nu sunt ieșite din comun și nu au alura unor imagini realizate de un flagship. Reiterez faptul că macro-urile arată bine, dar remarc și că panorama nu e prea lată și că nivelul de zgomot crește rapid când dăm zoom fotografiilor. Captura low light e destul de slabă, iar o fotografie standard are o rezoluție de 3120 x 3120 pixeli în format 1:1, în vreme ce în 4:3 avem rezoluția de 4160 x 3120 pixeli. Expunerea și balansul de alb sunt OK față de așteptările noastre.
și selfie-urile arată OK, iar trecând la video, captura se realizează în format MP4, cu calitate bună, culori OK și balans de alb și expunere rezonabile. Se cam pierd detalii la zoom, iar comportamentul în condiții low light nu e ideal. Stabilizarea optică nu e deloc ce ni s-a promis de către BlackBerry și e chiar sub stabilizarea digitală de pe iPhone 6 și Xperia Z3. O bilă albă aici ar fi posibilitatea de schimbare a focalizări în timpul filmării prin drag and drop pe ecran și nu apăsare pe touchscreen.
Nu am sesizat diferențele între captură de 30 sau 60 FPS, iar bitrate-ul a fost destul de mic față de alte modele: 15.5 Mbps. Pe partea audio în schimb am avut parte de captură stereo, cu bitrate de 192 Kbps și sampling rate de 48 KHz, cu rezultate mulțumitoare. Camera rămâne în mare punctul slab al acestui business phone, în afară de macro-uri, selfie-uri și culorile destul de OK.
Puteți și să editați fotografiile realizate cu opțiuni că filtre, crop, enhance sau rame foto digitale. Există și o opțiune surprinzător de bună pentru editarea video, care include un efect slow motion bine implementat, crop, setări de saturare, luminozitate, contrast și filtre. Gata cu camera și hai să trecem la performanță! Acest device atinge temperatura de 42 de grade Celsius după 15 minute de jucat Riptide GP2, deci există o ușoară creștere a temperaturii aici.
Pe partea de telefonie, avem BlackBerry Natural Sound, o tehnologie care face vocea să sune mai bine, iar acest model vine și cu suport pentru voce HD, și Active Leak Compensation, care auto ajustează volumul convorbirii în funcție de cât de aproape țineți telefonul de ureche. Avem la dispoziție și un setup quad mic, cu 4 microfoane, inclusiv unul în earpiece, pentru a măsura presiunea din urechea voastră aparent. E de prisos să mai spunem că Passport livrează convorbiri excelente și evident are un volum ridicat și anulare perfectă a zgomotului de fond.
BlackBerry Passport
Browserul lui Passport este rapid și puteți folosi aspectul touch al tastaturii pentru a face scroll vertical pe pagină. Browserul vine cu Flash disponibil și o gamă variată de setări de securitate. Ca OS avem la dispoziție BB OS 10.3, iar homescreen-ul e locul unde se desfășoară multitasking-ul, sub formă de thumbnail-uri ale aplicațiilor deschise simultan. Fiecare are un mic “X” în colț jos pentru a fi închis, iar cu swipe spre stânga ajungem în lista de aplicații, la rândul afișate pe homescreen-uri.
BlackBerry Hub
Cu swipe în dreapta ajungem la BlackBerry Hub, zona în care se concentrează toate aspectele de comunicare ale telefonului, de la mail-uri, la Twitter, Facebook, mesaje text, apeluri și încă o dată mail-uri, pentru că puteți integra mai multe conturi dacă doriți. Avem și un buton rapid pentru Compose și atașamente, plus o interfață intuitivă, bazată pe swipe în BB Hub. Tot aici găsim și notificări trimise de diferite aplicații și o prioritizare eficientă a notificărilor.
în privința gesturilor de control, atunci când vă aflați într-o aplicație, puteți face swipe în sus pentru a o transforma în thumbnail în multitasking sau swipe în sus parțial pentru a vedea o parte din notificările din BlackBerry Hub. Cu swipe în jos declanșăm zona de opțiuni și setări a aplicației, cam cum am face cu butonul Menu pe Android. în Homescreen un swipe în jos ne aduce în acțiune zona dropdown, activată și în aplicații cu swipe în jos cu două degete.
Zona dropdown include Quick Settings
Zona dropdown include Quick Settings, dar nu și notificări, care din fericire sunt afișate totuși pe lockscreen. Intrând în zona de setări e foarte ușor să vă pierdeți, mai ales că există o sumedenie de funcții de securitate și intimitate. Avem permisiuni, parole, opțiuni pentru lockscreen, control parental, remote wipe și Blackberry Protect, care va permite să găsiți terminalul pierdut sau furat sau să îl ștergeți de la distanță.
Criptarea este și ea inclusă aici. Există și gesturi de control avansat, precum ridicarea telefonului pentru a-l activa, flip to save power sau flip to mute. Dacă veți ține apăsat butonul fizic dintre butoanele de volum activați BlackBerry Assistant, care se vrea a fi un rival pentru Cortana sau Siri. El va permite să dictați un mail, deschideți o aplicație, pune întrebări din cultura generală, folosind Wolphram Alpha ca baza de cunoștințe, plus că puteți schimba setări și găsi conținuturi folosind acest asistent. El are o recunoaștere vocală bună, dar este destul de lent, fiind parcă totuși peste S Voice de la Samsung.
Tastatura lui BlackBerry Passport
și acum hai să scriem câteva rânduri și despre tastatură. Ea este foarte comodă, ergonomica și face o echipă excelentă cu zona de jos a touchscreen-ului, unde se află simbolurile și cifrele. Tastatura QWERTY de 3 rânduri se axează exclusiv pe litere și are și o funcție touch. Astfel cu un swipe spre stânga în vreme ce scrieți puteți șterge un cuvânt și cu un swipe în sus pe tastatura fizică faceți input cu sugestiile de cuvinte oferite de telefon.
Totul e foarte intuitiv, poate în afară de butonul Space, care parcă e puțin cam prea mic. BlackBerry OS 10.3 aduce fata de predecesorii săi noi iconuri și o interfață mai plată, plus noi butoane și elemente de interfață. Puteți avea până la 8 Active Frame în zona de multitasking (acele thumbnail-uri) și le puteți schimba poziția ținându-le apăsate și mutându-le pe ecran.
Cum se instaleaza aplicatii Android pe BlackBerry Passport
Există și funcție cut/copy/paste pe acest device, iar trecând la aplicațiile preinstalate, lista e destul de lungă aici. Puteți instala aplicații din Amazon App Store sau BlackBerry World, sau folosi APK-uri Android. Pe lista de softuri se afla Calendar, Docs to Go, cu suport full pentru fișiere Doc, XLS și PPT și cu o modalitate de editare intuitivă, care ar face și Microsoft gelos.
Apoi avem Maps, Story Maker, Weather, Facebook, Twitter, Linkedin, Foursquare, BlackBerry Blend, Evernote, File Manager, Adobe Reader, YouTube, care e doar un link spre browser, Box, Smart Tag și Compass. BlackBerry Blend va permite să accesați fișiere, contacte și mesaje de pe iOS, Android sau PC, folosind aplicații dedicate, de la distanță. Trebuie doar să introduceți un BlackBerry ID și v-ați conectat la Passport. Concluzia pe partea software, e că avem un UI sobru și intuitiv, bazat pe swipe și apreciem faptul că putem instala aplicații Android.
Review BlackBerry Passport
Din păcate nu toate funcționează și nici nu ne putem conecta la serviciile Google din Gmail, Google Maps sau alte aplicații de exemplu. Că ultima mențiune butoanele de volum apăsate simultan realizează un screenshot, iar aplicația calculator are și o funcție de calcul pentru bacșiș la restaurant.