Aproape în fiecare călătorie pe care o facem, uităm complet de unele sfaturi pe care ți le dăm pe blog. Facem și noi greșeli dar învățăm mereu din ele și ne promitem nouă însene că data viitoare nu mai călcăm pe bec. Nu vorbim niciodată din cărți și nu putem spune ce e bine și ce nu să faci în vacanță dacă nu am testat și noi înainte. De-a lungul timpului te-am învățat cum să-ți faci bagajul pentru city-break, ce e interzis să iei în bagajul de mână în avion și am demontat prejudecățile despre francezi, spanioli sau italieni. Avem însă o listă destul de lungă cu observații adunate de pe drumurile pe care le-am făcut, care credem că îți pot fi de folos la un moment dat.

  • În nordul Italiei, la Verona și Torino, dacă aștepți autobuzul sau tramvaiul, trebuie să faci cu mâna, întocmai ca la taxi, altfel nu oprește. Dacă ești în mijlocul de transport în comun și vrei să cobori, folosește cu încredere butonul STOP de culoare roșie.
  • Anthony Bourdain a fost aici. Asta se traduce în restaurant/cafenea unde se stă la coadă pentru o masă, prețurile sunt ușor umflate și cel mai probabil ai nevoie de un plan B. Asta dacă vrei totuși să mănânci ceva bun și să nu ți se facă rău când vezi nota de plată.
  • Dacă după ce ai citit pe TripAdvisor despre o cârciumă concluzionezi că nu-i chip să pleci dintr-un oraș până nu te lingi și tu pe degete acolo, te sfătuiesc să faci o rezervare altfel ai să te lingi pe bot.
  • Pleci la Bruxelles cu o companie aeriană și te întorci cu alta. Ai grijă că sunt două aeroporturi – Bruxelles National/Zaventem și Bruxelles Sud Charleroi care e la 45 de minute de centrul orașului și companiile de la noi operează pe ambele aeroporturi.
  • Nu uita să validezi cardul de călătorie sau city-pass-ul la fiecare urcare într-un mijloc de transport în comun, chiar dacă acel card îți oferă călătorii gratuite și nelinimitate, altfel riști o amendă zdravănă.
  • În Franța și Italia e musai să validezi biletul de tren la aparatele speciale din gară (unele sunt pe peron). Trebuie să faci asta pentru că biletele îți dau dreptul să călătorești în orice tren de rangul pentru care ai plătit și la orice oră sau zi. În caz contrar, ești amendat.
  • Ai ajuns la ocean și abia aștepți să faci o baie. Nu-ți pune prosopul de plajă chiar pe malul apei, chiar dacă acolo briza te mai răcorește puțin. După prânz fluxul mușcă încet dar sigur din nisip și riști să-ți găsești lucrurile în apă.
  • Imprimă-ți întotdeauna orarele autocarelor și ale trenurilor dacă vrei să faci un day-trip sau un tur al unei regiuni. Astfel nu mai pierzi timp prețios în gări și autogări și știi și la ce oră pleacă ultima cursă. Ai grijă că în multe orașe mari companiile de autocare pleacă din autogări diferite.
  • Ai făcut o rezervare la un hotel sau la o pensiune și vei plăti la recepție. Dacă știi că ajungi mai târziu, sună și anunță asta pentru că în multe cazuri ți se anulează rezervarea.
  • Un restaurant de pe o străduță slab luminată unde polițiștii așteaptă să se elibereze o masă e sigur un loc unde mâncarea este tradițională, gustoasă, preparatele sunt proaspete și prețurile mici.