Sunt boxe active, destinate teoretic unui sistem PC, desi marimea, greutatea, si calitatea constructiei le-ar putea recomanda la fel de bine ca boxe HiFi, si ar putea face fata cu succes intr-un sistem stereo, intr-o camera mai mica.

Boxa din stanga este mai grea, 7kg fata de 4, cat are cea din dreapta, avand incorporat un amplificator de 50W ce alimenteaza ambele boxe. Tot aici gasesti toata conectica de care ai nevoie pentru a lega boxele la orice device multimedia. Se pot conecta foarte usor la laptop, telefon, sau mp3 playere prin intrarea jack de 3.5mm, sau la un DAC extern, o placa de sunet dedicata sau un media player, prin intrarea stereo RCA. Gasim si un port USB, foarte util, al carui scop este sa incarce device-urile mobile, in timp ce ascultam muzica de pe acestea. Volumul se poate regla din butonul aflat pe boxa din stanga, sau dintr-o mica telecomada cu patru butoane, ce asigura tot controlul necesar de la distanta.

Am ascultat boxele Audioengine A5+ intr-o camera de 18mp, iar puterea lor, de 50W reali, a fost suficienta pentru a umple spatiul cu un sunet de calitate, perfect echilibrat, fara a simti nevoia unui subwoofer. Pentru filme si muzica electronica, cu bas ce coboara foarte jos in frecventa, se poate conecta un subwoofer la iesirea RCA din spatele boxei active, dar pentru piesele muzicale cu instrumente “reale”, basul este mai mult decat suficient, fiind mult mai puternic decat te-ai astepta de la difuzoarele de 5 inch. Ne-a impresionat claritatea sunetului, cu un nivel de detalii foarte bun si echilibrul tonal, fara inalte stridente si agresive, fara bas umflat artificial, un sunet cald si placut potrivit pe orice gen muzical. Audioengine reuseste sa creeze iluzia unei scene sonore reale, cu vocea corect amplasata in centru si instrumentele de-o parte si de alta, sunetele parand sa vina, nu din cele doua boxe, ci din spatiul dintre ele, lucru mai rar intalnit la boxe PC, aceasta “spatiere” fiind specifica sistemelor stereo HiFi serioase.

Parti negative gasim doar daca le raportam la sisteme HiFi sau profesionale mult mai scumpe, unde claritatea si nivelul de detaliu sunt la alte cote, dar daca le privim ca boxe de PC sau multimedia, prestatia sonora este cu mult peste orice sistem 2.1, Audioengine A5+ fiind o pereche excelenta de boxe cu care sa faci primii pasi spre sunetul HiFi de calitate.