Atractii ale orasului Lisabona

Lisabona , capitala Portugaliei, este plasata pe costa de vest a tarii, la Oceanul Atlantic, unde raul Tejo (Tagus), se varsa în ocean. Inima orasului este „Baixa” sau „Orașul de Jos”, zona unde se afla Castelul São Jorge si Catedrala Santa Maria Maior.

 

Alfama
E cel mai vechi cartier al orasului; cam asta era tot orasul pe vremea cand maurii au intrat in peninsula (secolul al VIII-lea). Alfama e alcatuit, in mare parte, dintr-un labirint de stradute inguste.

 

Baixa
Considerat „centrul” metropolei (desi n-are decat vreo 200.000 metri patrati), Baixa a fost reconstruit complet dupa marele cutremur din 1755.

 

Belem
E un cartier cu multe monumente (Turnul Belem, manastirea Jeronimos), cu un centru cultural modern ce adaposteste o colectie de opere ale unor mari artisti si cu un Muzeu al Calestilor, ce cuprinde cea mai mare colectie de vehicule de aceste gen din lume; in plus, numeroase parcuri si gradini, insirate de-a lungul fluviului Tejo si bune pentru o plimbare relaxanta, dupa oboseala de a admira atatea capodopere.

 


Bairro Alto

In Cartierul de Sus, situat pe deal, ajungi fie cu funicularul, fie – mai sportiv -, luand-o la picior pe stradutele in panta, pe siruri de trepte.

 

Muzeul Faiantei (Museu do Azulejo)
Instalat intr-o manastire intemeiata in anul 1509, muzeul e dedicat unei arte specific portugheze – cea a fabricarii placilor de faianta pictate (numite azulejos), cu o traditie de peste cinci secole. Mestesugul a venit din Spania, unde a fost adus de catre arabi.
Parcul Natiunilor
Edificat pentru a gazdui Expozitia Universala din 1998 (motiv pentru care portughezii ii mai zic si acum Expo) complexul de cladiri cu artitectura moderna a tot evoluat ulterior, devenind un ansamblu cu multiple functii: comerciala, expozitionala, rezidentiala si recreationala. Printre cele mai spectaculoase atractii se numara Oceanariul – unul dintre cele mai mari acvarii din lume.

 

Fado
„Muzica sufletului portughez”: fado este un gen muzical tipic lusitan, cuprinzand cantece adesea nostalgice, avand ca tema dragostea sau dorul.

 

Muzeul Marinei
Portughezii s-au numarat candva printre cei mai vestiti cuceritori ai marilor si au intemeiat, gratie priceperii lor de navigatori, un ditamai imperiu colonial, iar spectaculosul Muzeul al Marinei, cu patrimoniul sau de peste 17.000 de piese, evoca aceste vremuri glorioase.

 

Metroul
Nu e doar un mijloc de transport, ci si o atractie culturala: ansamblul statiilor metroului lisabonez constituie o imensa galerie de arta contemporana, astafel incat chiar si cele mai necesare si banale drumuri cu metroul devin un prilej de a lua pulsul artistic al orasului.