Asus X550LB-XX079D este probabil unul dintre cele mai vandute modele produse de Asus in ultima perioada. Vanzarile extrem de ridicate sunt justificate pe deplin datorita raportului performanta/pret imbatabil. Cu un procesor de ultima generatie Intel® CoreTM i7 Haswell, un chipset video performant si HDD de 1TB, cu siguranta acest model starneste interesul multora.

In materie de design Asus X550LB-XX079D ne duce cu gandul in primul rand la eleganta. Fara o extravaganta apate, mai degraba minimalist putem spune si cu o grosime extrem de redusa. Pe langa toate acestea putem mentiona desigur si culorile bine alese, negru la exterior si argintiu la interior, culori ce fac ca acest laptop sa fie potrivit pentru toata lumea, indiferent de sex, profesie sau statut social.

Tot la design putem mentiona colturile rotunjite si finisajele extrem de bine realizate. Tastatura este de tip chiclet cu cursa scurta care asigura un confort sporit in momentul utilizatii. Dimensiunile complete ale acestui laptop sunt (W x H x D): 380 x 31.7 – 24.8 x 251 mm si cantareste doar 2.3 kg, toate acestea la un loc ne expun mai degraba un ultrabook decat un notebook.

Specificatii tehnice
Asus X550LB-XX079D vine cu un procesor Intel® CoreTM i7-4500U de tip dual-core cu consum redus de energie (TDP de 15W), frecventa de baza de 1.8 GHz si cache L3 de 4MB. Acest model de procesor este bazat pe arhitectura Haswell, beneficiaza de ultima tehnologie disponibila pe piata in materie de CPU. Pe langa arhitectura Haswell, Asus X550LB-XX079D vine si cu tehnologia HyperThreading, tehnologie prin care cele 2 nuclee fizice suporta 4 fire de executie in paralel (2 nuclee fizice + 2 nuclee virtuale) dar si de Turbo Boost. Ajunsa la versiunea 2.0, tehnologia Turbo Boost este responsabila de cresterea automata a frecventei procesorului (overclock) atunci cand este nevoie. Astfel, procesorul atinge frecvente de 2.7 GHz cu ambele nuclee active si 3.0 GHz cu un singur nucleu activ.

Din punct de vedere al performantei, Intel Core i7-4500U este la fel de performant ca Intel Core i7-3537U, procesor dual-core Ivy Bridge cu frecventa de baza de 2.0 GHz, 4MB cache si TDP de 17W. Laptopul beneficiaza de tehnologia nVidia Optimus ce face schimbul automat intre cele doua placi video, cea integrata Intel HD Graphics 4400 si cea dedicata, nVidia GeForce GT 740M. Placa video Intel HD Graphics 4400 are procesorul grafic al placii video integrate si ofera frecvente de 200 – 1100 MHz (prin Turbo Boost), fiind o placa video compatibila DirectX 11. Aceasta placa video va rula by default la pornirea laptopului insa doar in timpul rularii unor aplicatii care nu au nevoie de resurse mari pentru rulare. La pornirea unui video full HD, a rularii unui joc 3D, automat va intra in actiune chipset-ul video dedicat. nVidia GeForce GT 740M este placa video dedicata a acestui laptop si trebuie sa mentionam ca este un chipset video extrem de performant ce ruleaza fara probleme ultimele jocuri aparute. Este bazata pe arhitectura Kepler, vine cu o memorie de 2GB RAM si ruleaza la 64biti. Frecventa procesorului grafic este de 980 MHz, iar prin intermediul GPU Boost poate creste daca aplicatiile rulate enecesita putere grafica mai mare. Memoria standard instalata pe Asus X550LB-XX079D este de 4GB DDR3 ce ruleaza la o frecventa de 1600 MHz. Memoria aceasta este lipita de placa de baza insa mai exista un slot disponibil in cazul in care cei 4GB RAM se dovedesc insuficienti, se mai poate achizitiona inca o placuta de pana la 8 GB RAM. Hard diskul prezent pe acest laptop ofera o capacitate de stocare de 1TB si este de tip SATA. Viteza cu care ruleaza acest HDD este de 5400RPM, viteza care reprezinta un minus pentru toata configuratia hardware. De recomandat in aceste conditii ar fi achizitionarea unui SSD pentru a spori viteza de lucru a notebook-ului.
Multimedia, porturi, comunicatii si tehnologii
Display-ul este unul clasic regasit pe majoritatea laptopurilor produse in prezent. Are o digonala de 15.6 inch iar rezolutie maxima este de 1366 x 768 pixeli, o rezolutie HD. Suprafata acestuia este lucioasa (glare) iar culorile sunt vii, contrastul bun si unghiurile de vizualizare sunt foarte bune. De mentionat la acest capitol utilizarea extrem de dificila in cazul expunerii directe la razele solare, de recomandat sa folosim acest laptop indoor pe cat posibil. Asus X550LB-XX079D dispune de un aculumator de tip Li-Ion cu 4 celule ce are o capacitate de 2600 mAh la 37W. Producatorul declara o autonomie de pana la 4 ore de utilizare moderata sau aproximativ 3 ore de vizionare continut multimedia. Pe partea de multimedia sistemul audio SonicMaster isi face simtita prezenta iar sunetul redat prin difuzorul disponibil este de o fidelitate rar intalnita. Acest model dispune si de o camera HD extrem de utila pentru apelurile de tip video dar si de un cititor de carduri SD si o unitate optima DVD-RW. Ca si porturi disponibile avem un port HDMi extrem de util pentru redare continut multimedia, o iesire audio, 1 port USB 2.0 de mica viteza dar si 2 porturi USB 3.0 de ultima generatie. Pentru cei care mai folosesc inca echipamente cu porturi VGA, avem disponibil si un astfel de port.

In materie de comunicatii intalnim o placa de retea de tip ethernet gigabit ce suporta viteze de 10/100/1000MB. Placa wireless integrata suporta standardele 802.11 b/g/n.