Asus X550JK-XX115D
Asus X550JK-XX115D este un laptop potrivit pentru cei care doresc sa utilizeze laptop-ul pentru mai mult decat office use. Cu o configuratie hardware foarte bune, componente integrate de ultima generatie si un design excelent, acest model se preteaza inclusiv la rularea unor jocuri de ultima generatie.
Asus X550JK-XX115D face parte din seria X, o serie formata in mare parte din laptopuri multimedia cu configuratii bune si cu preturi accesibile. Nici acest model nu face exceptie de la regula, avand o configuratie buna si un pret foarte bun. Vine fara sistem de operare insa producatorul va recomanda sa folositi Windows 8.1. Este recomandat acest sistem pentru ca veti gasi drivere mult mai usor. Poate fi folosit si cu Windows 7 insa veti fi nevoiti sa cautati drivere, acestea nu sunt disponibile pe site-ul producatorului.
Design
Profilul acestui laptop a fost redus cu 5 % fata de modelul anterior, gazduind un touchpad mare cu control multi-point care accepta functii precum derulare, zoom si lansarea aplicatiilor cu ajutorul degetelor. Asus a acordat o atentie mai mare la design, Asus X550JK-XX115D beneficiind de un design dragut, culoarea aleasa imitand aluminiul.
Carcasa este construita dintr-un plastic de buna calitate ce rezista fara probleme la zgarieturi. La ce dimensiuni are, Asus X550JK-XX115D este un laptop slim, foarte performant. Acest laptop cantareste 2.45KG si are dimensiunile 380 x 29.2 – 31.7 x 251 mm.
Specificatii hardware
Tastatura este tip clichet, placuta la atingere si destul de silentioasa. Tastele sunt tip clichet, raspund foarte bine la comenzi si sunt bine asezate, astfel ca dupa cateva ore de utilizare mana iti ramane odihnita. Blocul numeric este prezent, fiind foarte util atunci cand folosesti laptopul si pentru aplicatii tip Office. Touchpad-ul desi nu l-am folosit indeajuns de mult cred ca poate inlocui foarte bine vechiul mouse.
Puterea de calcul este redata de CPU-ul din dotare care este un Intel Core i5, mai exact modelul 4200U. Este un model putin mai vechi, lansat pe piata pentru prima data la sfarsitul lui 2013. Acest procesor este tip ULV, adica cu un consum redus de energie. Performantele acestuia sunt bune, functioneaza la o frecventa de 1.6 GHz si poate ajunge pana la maxim 2.6 GHz cu ajutorul tehnologiei Intel Turbo Boost.
In materie de chipset grafic avem o placa video integrata Intel care ruleaza doar cand este nevoie de resurse reduse, la solicitari mari intra placa video dedicata GeForce GTX 850M, placa video care vine cu o memorie de 2 GB RAM, suficient cat sa ruleze inclusiv jocurile de ultima generatie. Placa este pe 128 biti, viteza nucleului este de 876 MHz si frecventa memoriei de 2000 MHz. Placa video are suport pentru DirectX 11. Jocurile pot fi jucate la calitati High/Ultra.
Diagonala ecranului masoara 15.6 inch, o marime obisnuita si foarte intalnita. Este buna pentru web browsing, filme dar si jocuri. Rezolutia maxima pe care o poate afisa este de 1366 x 768 pixeli. Suprafata ecranului este lucioasa deci culorile afisate sunt clare si vii. Unghiul de vizibilitate este destul de bun, mai ales ca nu discutam despre un display IPS. Are 4 GB de memorie RAM care sunt mai mult decat suficienti, indiferent ce sistem de operare alegi sa instalezi. Suporta pana la maxim 8GB deci pe viitor ii poti face si un mic upgrade daca doresti. Hard disk-ul are o capacitate de 1TB, adica mai mult decat suficient pentru majoritatea utilizatorilor. Daca nu ai nevoie de atata spatiu pentru stocare te sfatuiesc sa il inlocuiesti cu un SSD pentru un plus de viteza.
Conectivitatea este asigurata de un wireless 802.11 b/g/n, o placa de retea ce suporta viteze de 10/100/1000 Mbps dar si un bluetooth 4.0.
Difuzoarele integrate au o calitate foarte buna a sunetului datorita tehnologiei SonicMaster, camera web este de tip VGA. Laptopul mai dispune de un microfon integrat, un DVD RW, un cititor de carduri ce suporta SD, SDHC, SDXC si 3 porturi USB.
In concluzie acest model se dovedeste cu siguranta o alegere potrivita pentru cei care folosesc laptopul inclusiv pentru jocuri sau pentru alte aplicatii care necesita putere mare de calcul sau grafica video.